ΕΡΕΥΝΑ «PISA» ΤΟΥ ΟΟΣΑ : Εργαλείο αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Δόθηκσν χτες στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τα αποτελέσματα της έρευνας «PISA» που διεξάγει κάθε τρία χρόνια, μετρώντας τις επιδόσεις των 15χρονων σε ανάγνωση, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θεσμοθετήθηκε το 1997 για πρώτη φορά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια «παιδαγωγικής καθοδήγησης» που επιχειρεί ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, για να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Οπως προκύπτει από την έρευνα που αναφέρεται στις επιδόσεις των μαθητών το 2009, στην κορυφή των επιδόσεων στις ικανότητες ανάγνωσης βρίσκονται η Κορέα και η Φινλανδία. Η Ελλάδα κατέχει την 24η θέση σε σύνολο 65 χωρών στις ικανότητες ανάγνωσης που αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της έρευνας. Κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, με την παρατήρηση ότι υπάρχει βελτίωση στις επιδόσεις στα μαθηματικά.

Ανάμεσα σε άλλα, η έρευνα εξετάζει το ζήτημα της σύνδεσης του κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου των μαθητών με τις επιδόσεις, αντλώντας αυτονόητα συμπεράσματα αλλά και προσπαθώντας να αθωώσει σε κάποιες περιπτώσεις τους ταξικούς φραγμούς.

Η έρευνα βασίζεται σε δίωρο τεστ στο οποίο πήραν μέρος 500.000 μαθητές από περισσότερες από 70 χώρες (σ.σ. ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τον όρο «οικονομίες» αντί για χώρες) και δεν μετρά το αν οι μαθητές λαμβάνουν ολόπλευρη μόρφωση αλλά αποτιμά τις δεξιότητες (τι ξέρουν και «τι μπορούν να κάνουν» οι μαθητές).

«Τα καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα είναι ισχυρή ένδειξη για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε με αφορμή την έρευνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποτυπώνοντας έτσι αυτό που πρέπει να αντλήσει ως συμπέρασμα ο λαός: Οτι δηλαδή η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, αποτελεί για το μεγάλο κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του αφορμή για εκβιαστικά διλήμματα, για εντονότερη αναπροσαρμογή και του σχολείου στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, εξαπολύοντας επίθεση στις μορφωτικές λαϊκές ανάγκες. Και τα πορίσματα της PISA είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να αποτελούν εργαλείο και σημείο αναφοράς για όσους χαράσσουν την αντιδραστική πολιτική.