Δελτίο Τύπου για συνάντηση ΔΟΕ με Γαβρόγλου

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης από τα κάτω!

Στις 10/8 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων του Υπουργού και των συνεργατών του επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχίσει σταθερά και ακόμα πιο αποφασιστικά την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ταυτόχρονα γίνεται φανερό ότι θα αξιοποιεί μια σειρά κυβερνητικές παρεμβάσεις (π.χ. ΠΔ 79) για να θολώνει τα νερά και να στήνει κάλπικες και αποπροσανατολιστικές κόντρες με τη Ν.Δ. (και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα) με σκοπό να κρύψει την ουσιαστική στρατηγική σύμπλευση τους (π.χ. επιλογή σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις).

Πιο συγκεκριμένα:

Για το Π.Δ. 79/2017 για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, που ενσωματώνει στην ουσία όλο το πλέγμα των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του προηγούμενου διαστήματος (π.χ. Υ.Α. για Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο), ο Υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες του υπεραμύνθηκαν της πρόσφατης υπογραφής του. Το χαρακτήρισαν ως μια κορυφαία κυβερνητική παρέμβαση.

Στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών τα περί «επιτροπείας» και «κακών θεσμών» έδωσαν και πήραν. Ανέφεραν ότι θα γίνει προσπάθεια σε «βάθος τριετίας» να ξεκινήσουν διορισμοί και πως ο αριθμός των μόνιμων διορισμών (που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση) θα επιδιώξουν να αγγίζει το σημερινό αριθμό των αναπληρωτών(!!). Για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη σαφήνεια ειπώθηκε ότι οι όποιοι διορισμοί γίνουν έχουν ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση(!!!).

Υπεραμύνθηκαν της ανάγκης να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης με στόχο "την αναβάθμιση συνολικά της εκπαίδευσης". Ξεδιπλώθηκε μια επιχειρηματολογία περί «παθογενειών» και «κακώς κειμένων», που χρειάζεται να καταπολεμηθούν και όχι να κρύβονται. Φυσικά αυτά συνοδεύτηκαν από την επίσης γνωστή φιλολογία, η οποία αξιοποιείται και στο υπόλοιπο Δημόσιο, ότι η αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τιμωρητική, ότι πρέπει αξιολογηθεί και η ίδια η διοίκηση όχι μόνο οι υφιστάμενοι κ.τ.λ. Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι σε προτεραιότητα είναι η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης (το οποίο όπως είπαν είναι και μνημονιακή δέσμευση) και θα ακολουθήσει η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε άμεσα πρωτοβουλίες γύρω από το ζήτημα. Υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού» για εμάς όμως είναι όμως φανερό ότι αυτή θα ενταχθεί στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Προσχολική Αγωγή

Για την Προσχολική Αγωγή υποστήριξαν ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση είναι μεν υπέρ της θεσμοθέτησης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμο το κράτος να προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή λόγο ελλείψεων σε υποδομές και χρηματοδότησης!

Επιβεβαιώνεται ότι, πέρα από τις διακηρύξεις, προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στα πλαίσια της οποίας δεν υπάρχει χώρος για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Για τους αναπληρωτές

Για τους αναπληρωτές, παρά τα λόγια συμπαράστασης και την αναγνώριση των απαράδεκτων όρων εργασίας, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση γύρω από τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί. Στην ουσία το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι στα πλαίσια της ελαστικής εργασίας, των ΕΣΠΑ και των ευέλικτών μορφών εργασίας δε χωράει η εξίσωση των δικαιωμάτων με τους μόνιμους π.χ. καθεστώς αδειών. Το ότι θα υπάρξουν έγκαιρα ( κατά τα λεγόμενά του!!) για φέτος προσλήψεις αναπληρωτών, ο Υπουργός Παιδείας το ονόμασε «κανονικότητα» στο δημόσιο σχολείο!

Ανέφεραν πιο συγκεκριμένα ότι:

Για φέτος υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για 24.000 αναπληρωτές οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν από τη 1η Σεπτέμβρη έως τις 21 Ιούνη. Για την Πρωτοβάθμια όλες πιστώσεις θα είναι από το ΕΣΠΑ.

Ανέφεραν ότι στις 5 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί μια πολύ μεγάλη φάση προσλήψεων που ίσως φτάσει και το 70%. Πρώτα θα τρέξει το σύστημα για την Ειδική Αγωγή, μετά για την Γενική και τέλος για τις ειδικότητες. Τις ίδιες μέρες θα προσληφθεί το ΕΕΠ και ΕΒΠ στα ειδικά σχολεία.

Ανέφεραν ότι φέτος θα δοθούν 2500 πιστώσεις για Παράλληλη στήριξη (τη στιγμή που οι διαγνώσεις είναι πάνω από 5500) και 700 πιστώσεις για τάξεις υποδοχής – ΖΕΠ στα πλαίσια της εγγραφής και προσφυγόπουλων που έχουν φοιτήσει σε ΔΥΕΠ στα πρωινά τμήματα των σχολείων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας βαδίζουν σταθερά στις ράγες της πολιτικής της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, των κελευσμάτων του ΣΕΒ για την Παιδεία. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή και αυταπάτες. Είναι μονόδρομος για του εκπαιδευτικούς, τους γονείς και συνολικά τους εργαζόμενους η αντιπαράθεση μ΄ αυτή την πολιτική. Η δημιουργία των προϋποθέσεων συνολικότερης αναμέτρησης με την πολική που μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα, που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας δε χωράνε μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας.

Καλούμε σε οργάνωση της πάλης στην πράξη, αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία, με συνεδριάσεις Δ.Σ. των ΣΕΠΕ, προετοιμασία Γενικών Συνελεύσεων, κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προετοιμασία γενικότερων αγώνων απέναντι στη υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και των προαπαιτούμενων σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα.

14/8/2017


AttachmentSize
για συνάντηση 10 Αυγ ΔΟΕ με Γαβρόγλου 14.8.2017.doc223 KB