ΤΑ ΝΕΑ «ΦΡΟΥΤΑ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ... ΜΕ ΤΗ «ΒΟΥΛΑ» ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΓΕΥΣΗ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Σε κοινό αγώνα δασκάλων, μαθητών, γονέων και εργαζομένων για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους νέους ανθρώπους και δεν θα τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμη ύλη για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με αφορμή τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα εισβολής των εταιρειών στα σχολεία.

Πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση του υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, ο οποίος έδωσε άδεια στην πολυεθνική εταιρεία τροφίμων DOLE να πραγματοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών σε σχολεία της περιοχής.

Όπως τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών:

«Το υπουργείο Παιδείας και όλοι όσοι υπογράφουν και προωθούν αυτό το πρόγραμμα ή άλλα παρόμοια, είναι φανερό ότι λειτουργούν ως ντίλερ και ατζέντηδες των εταιρειών. Κάνουν τα σχολεία χώρους για "μπίζνες" και τους εκπαιδευτικούς από παιδαγωγούς και επιστήμονες πλασιέ των εταιρειών.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου και ανοίγει το δρόμο για το "σχολείο της αγοράς", για το "σχολείο επιχείρηση". Είναι απαράδεκτο οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώροι διαφήμισης και κολυμπήθρα "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης". Να δίνουν δηλαδή ένα ψίχουλο για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη φοροαπαλλαγή. Είναι φανερό ότι την πολυεθνική DOLE, όπως και όλες τις πολυεθνικές, δεν τις "έπιασε ο πόνος" για τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία. Φροντίζουν να παρεμβαίνουν στα σχολεία, ώστε να κατευθύνουν τη συνείδηση των μελλοντικών καταναλωτών και εργαζομένων, δηλαδή των παιδιών.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και Σύλλογο Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους: Είμαστε παιδαγωγοί, επιστήμονες κι όχι πλασιέ της …κάθε DOLE.

Να σταματήσουμε αυτούς που θέλουν τα σχολεία χώρο επιχειρηματικής δράσης και διαφήμισης με το πρόσχημα της "κοινωνικής ευαισθησίας".

Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα έκτακτο κονδύλιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη διάθεση ενός μικρογεύματος για όλα τα παιδιά των Σχολείων της χώρας».

AttachmentSize
ΤΑ ΝΕΑ «ΦΡΟΥΤΑ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ... ΜΕ ΤΗ «ΒΟΥΛΑ» ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΓΕΥΣΗ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (pdf)230 KB