Νέο Σχέδιο Απόφασης: ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ,

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι αποτελούν κυβερνητικά, κρατικά στελέχη. Από τον ρόλο και τη θέση που κατέχουν στον κρατικό μηχανισμό έχουν αντικειμενικά σαν αποστολή την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Σε αυτά τα πλαίσια, καλούνται και πρώτοι να «επιμορφωθούν» στην εφαρμογή της «αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.

Επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση με σκοπό να προωθήσουν την πολιτική της, την πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου στην εκπαίδευση. Είναι σίγουρο ότι τα στελέχη αυτά θα βάλουν μπροστά την «αξιολόγηση», συνολικά τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, όχι φυσικά με βάση τις μορφωτικές ανάγκες του λαού, αλλά με βάση τους νόμους της αγοράς, τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και τις ανάγκες αναπροσαρμογής του κρατικού μηχανισμού σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Θα βάλουν μπροστά τα νέα αναλυτικά προγράμματα, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Πρόκειται για τα στελέχη που επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές, που οδηγούν σε αργία και διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς. Ο ρόλος τους είναι απαραίτητος για την προώθηση ενός σχολείου που θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και θα δυναμώνει, όσο υλοποιούνται οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Το σχολείο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το σχολείο των λαϊκών αναγκών, που οραματίζεται και παλεύει ο λαός μας.

Τα στελέχη αυτά είναι από τη θέση τους απέναντι στα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, απέναντι στα αιτήματα και στους στόχους του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των εκπαιδευτικών. Είναι απέναντι στους αγώνες του λαού μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για μια παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Μέχρι τώρα, τα στελέχη αυτά ήταν μέλη των σωματείων. Το γεγονός αυτό, έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς και την αποστολή ενός σωματείου. Τα στελέχη αυτά είναι ξένο σώμα μέσα στα σωματεία. Υπονομεύει κατάφορα τον αγωνιστικό προσανατολισμό του, αλλοιώνει το χαρακτήρα του. Δεν μπορεί στο ίδιο σωματείο να είναι μέλος και ο εργαζόμενος και ο εκπρόσωπος του εργοδότη. Δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος του σωματείου και ταυτόχρονα να είναι και εργοδότης. Ή θα ανήκει σε εργοδοτική ένωση ή σε ένωση εργαζομένων. Και εργοδότης του εκπαιδευτικού είναι το αστικό κράτος, το οποίο εκπροσωπούν τα στελέχη εκπαίδευσης που εκείνο διορίζει.

Άλλωστε πολλά από τα παραπάνω στελέχη, έχουν περάσει στην ίδρυση ενώσεων ή σωματείων (π.χ. Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων).

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα καταστατικά των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων και επειδή ακριβώς τα στελέχη αυτά αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των σωματείων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα συνέδρια ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αποφασίσουν ότι δεν δέχονται ο Περιφερειακός Διευθυντής, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Σχολικός Σύμβουλος να είναι μέλη των σωματείων και πρέπει να διαγραφούν.


AttachmentSize
ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΓΣ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ26 KB