«Οχι» στην επιχειρηματικοποίηση του σχολικού αθλητισμού.
Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη για τη διακοπή των σχολικών πρωταθλημάτων
Σοβαρές ανησυχίες για εμπλοκή ιδιωτών στα θέματα του σχολικού αθλητισμού δημιούργησε η χτεσινή τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου. Απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, σχετικά με τα σχολικά πρωταθλήματα που έχουν «παγώσει», άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Ο Γ. Πρωτούλης απαίτησε την επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων, προκειμένου να υπάρξει αθλητική υποδομή.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα σχολικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν, υποστηρίζοντας ότι η αναβολή τους έγινε, επειδή «υπήρξε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει να κάνει με τον τρόπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος. Υπήρχαν συσσωρευμένα χρέη». Παράλληλα, σχολίασε την απαίτηση του ΚΚΕ για δωρεάν παροχή αθλητικών υποδομών στα σχολεία με τη φράση «δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν. Κάποιοι πληρώνουν. Οι γυμναστές δε δουλεύουν δωρεάν. Πληρώνονται. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν πολύ μεγάλο κόστος και για την κατασκευή τους και για τη λειτουργία τους. Η μεταφορά δεν είναι δωρεάν. Πληρώνεται. Και πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος. Σήμερα, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα χρήματα».
Ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, επισημαίνοντας ότι «εμείς προτείνουμε τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή. Είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση και του σχολικού αθλητισμού». Συνέχισε, λέγοντας ότι «χρειάζεται υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό στο σχολείο, διορισμός καθηγητών φυσικής αγωγής και ιδιαίτερο βάρος να δοθεί και στην υγεία των μαθητών - αθλητών». Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που αφιερώνεται στη φυσική αγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μειωθεί σταδιακά. Από το 2002 μειώθηκε από τα 121 λεπτά στα 109 λεπτά εβδομαδιαίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τα 117 λεπτά στα 101 λεπτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η έρευνα συνιστά σωματική άσκηση για τα παιδιά και τους εφήβους διάρκειας 60 λεπτών ημερησίως». Οσον αφορά στο θέμα των ανταλλαγμάτων στο σχολικό αθλητισμό, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι «από λόγους αρχής είμαστε αντίθετοι στην πριμοδότηση υλικών προνομίων - κι αυτό γιατί ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός τάζει στους νέους χρήματα και κοινωνική καταξίωση - όπως, για παράδειγμα, είναι και το προνόμιο της εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».