ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι φοιτητές

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί ενάντια τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον για την κατάργηση του πλαφόν στα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας και τον τριπλασιασμό τους σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και περικοπές της τάξης του 40% στις κρατικές δαπάνες και επιχορηγήσεις προς την Ανώτατη Παιδεία.

Σε καθιστική διαμαρτυρία, αλλά και κατάληψη κτιρίου του Πανεπιστημίου, όπου στεγάζεται το λογιστήριο, προχώρησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στον απόηχο της πολύ μαχητικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα την Τετάρτη και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 52.000 διαδηλωτές. Η κατάληψη του κτιρίου έγινε απαιτώντας την πρόσβαση στους λογαριασμούς του Πανεπιστημίου ώστε να λάβουν γνώση για το εύρος των περικοπών και τις συνέπειες που θα έχει τόσο για τους φοιτητές όσο και το προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την επόμενη «πανεθνική μέρα δράσης» που προσδιορίστηκε για τις 24 Νοέμβρη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ενώ στην κινητοποίηση αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλες οργανώσεις και εργαζόμενοι.

«Λευκή Βίβλος» για τους ανέργους

Οι περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του πακέτου των περικοπών και της επίθεσης στους εργαζόμενους που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση και τη χαλιναγώγηση του ελλείμματος. Ηδη οι άνεργοι αντιμετωπίζονται ως «πρόβατα επί σφαγή». Υπολογίζονται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όμως μόνο το 1,5 εκατομμύριο λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Μετά τα σχέδια για αναγκαστική δωρεάν κοινωνική εργασία για τους ανέργους 30 ωρών εβδομαδιαία, ειδάλλως θα χάνουν το δικαίωμα του επιδόματος, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε νέα σκληρότερα μέτρα. Αυτά προβλέπουν ότι οι άνεργοι που θα αρνηθούν προσφορά οποιασδήποτε εργασίας θα χάνουν το επίδομα των 65 στερλίνων την εβδομάδα για τρεις μήνες και εκείνοι που θα αρνηθούν τρεις προσφορές θα στερούνται τα επιδόματα τριών ετών. Το επίδομα ανεργίας μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί ακόμα και για 26 εβδομάδες αν ένας άνεργος δεν είναι συνεπής στο ραντεβού του με το σύμβουλό του σε «εργατικό κέντρο» ή αν αρνηθεί μια διαθέσιμη θέση εργασίας. Τα μέτρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Λευκή Βίβλος» και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Λονδίνο.