ΒΟΥΛΗ : Εκπαιδευτικοί ... πολλών ταχυτήτων. Συζητήθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version
Την προώθηση και διεύρυνση του καθεστώτος των εκπαιδευτικών ...πολλών ταχυτήτων παραδέχθηκε προχτές ευθέως στη Βουλή, η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Μαυρίκου, σχετικά με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η υφυπουργός, «με πληρωμή ΕΣΠΑ απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι και μπορεί να απασχοληθούν περισσότεροι αν υπάρχει ανάγκη», προσθέτοντας επίσης ότι «έχουμε 500 αναπληρωτές καθηγητές ή δασκάλους», ενώ διατηρούνται και οι ωρομίσθιοι για απασχόληση κάτω των 5 ωρών. Οπως υποστήριξε, «όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αναπληρωτές ...πλήρους απασχόλησης», απλά «αντί να προσλαμβάνονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου προσλαμβάνονται από την υπηρεσία εφαρμογής». Επίσης η Ε. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως «νομοθετήσαμε και το καθεστώς των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου που είναι πολύ καλύτερα εργασιακά από τους ωρομίσθιους», αφού «έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα αναλόγως του ωραρίου τους»!

«Επιβεβαιώθηκε η άποψη που έχουν και εκφράζουν δημόσια οι εκπαιδευτικοί ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων», σημείωσε ανταπαντώντας ο Γ. Μαυρίκος, τονίζοντας ότι «ακολουθείται η λογική τού διαίρει και βασίλευε». Σημείωσε παράλληλα ότι αυτή η πολιτική «έχει επίπτωση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης», μια και οι προσλήψεις αυτές «αφορούν παιδιά που ξεκινούν τα πρώτα τους μαθητικά βήματα». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα του «πότε θα πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί» και «από πού θα πληρωθούν», θυμίζοντας ότι υπάρχουν οφειλές τουλάχιστον από τα προηγούμενα δύο έτη.

Περιγράφοντας την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί «θα τρέχουν σαν τον Βέγγο, πώς θα μπορέσουν να είναι προσηλωμένοι σε μία τάξη;» ενώ «οι εργασιακές σχέσεις, η αμοιβή και τα δικαιώματα θίγονται. Μέσα στην αβεβαιότητα δεν μπορεί κανείς να προσφέρει». Συνολικά επισήμανε ότι «διαμορφώνονται ταξικοί φραγμοί και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς», ενώ «στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δημόσιο σχολείο, αλλά για ένα ταχύρρυθμο ευρωενωσιακό σεμινάριο». Τέλος, έθεσε την άποψη του ΚΚΕ προκειμένου «να καλυφθούν όλα τα κενά στην εκπαίδευση ...από χτες, με εκπαιδευτικούς σίγουρους για τη δουλειά τους, πλήρους και σταθερής απασχόλησης».