ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ : Διεκδίκησαν Παιδεία σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες
ονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές είπαν ένα ηχηρό «όχι» στα βάρβαρα μέτρα του υπουργείου Παιδείας στο σχολείο, στην Ανώτατη Εκπαίδευση και συνολικά στην Παιδεία. Κι ενώ διεκδίκησαν τα αυτονόητα για τη λαϊκή οικογένεια, η υπουργός Παιδείας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των φορέων, δε δέχτηκε ούτε ένα απ' τα αιτήματα, αποδεικνύοντας ότι η
Για την προκλητική άρνηση της υπουργού Παιδείας να υιοθετήσει έστω και ένα «ψήγμα» από τα αιτήματα που κατέθεσαν οι φορείς, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, και πρόσθεσε ότι «για το μόνο πράγμα το οποίο δεσμευτήκαμε και υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε είναι ότι θα παλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα: Εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, για να αποτύχει αυτή η πολιτική, για να αποτύχουν τα σχέδιά τους. Αλλο δρόμο δεν έχουμε». Ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, είπε ότι στα σχολεία απ' τη Δευτέρα θα υπάρχουν τεράστια προβλήματα και σημείωσε: «Η κρίση προχωρά, το επόμενο διάστημα η ανεργία θα μαστίζει όλο και περισσότερους γονείς. Πολλοί γονείς δε θα έχουν ούτε για τα αναγκαία. Καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους από εδώ και πέρα να βρεθούν στο δρόμο».
Νωρίτερα, στη δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε οι διαδηλωτές παρέταξαν τα πανό τους σε έναν κύκλο μπροστά στην πύλη του υπουργείου, φώναξαν συνθήματα και δήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι γονέων, εκπαιδευτικών και σπουδαστών. Η Κανέλλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα τα παιδιά μας να δουν τους γονείς και τους δασκάλους να παίρνουν το δρόμο του αγώνα με ψηλά το κεφάλι, σε ένα μάθημα ζωής που τα σχολικά βιβλία παρέλειψαν. Τα λόγια να διαδεχτούν τη δράση για ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, μόνο έτσι μπορεί να δοθούν οι μάχες που έρχονται».Ο Δημήτρης Σκόρδος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ωρομισθίων και Αναπληρωτών, υπογράμμισε ότι «είναι φανερό ότι σκοπός της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η γενίκευση της ελαστικής εργασίας και στην εκπαίδευση», προσθέτοντας πως το «νέο» σχολείο της αγοράς που σχεδιάζει η κυβέρνηση «απαιτεί και και τον ανάλογο "νέο" τύπο εκπαιδευτικού». Ο Δημήτρης Βιτάλης, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σημείωσε ότι «η λαϊκή οικογένεια σπουδάζει τα παιδιά της με κόπο και θυσίες, για να περιφέρονται από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, φτηνό εργατικό δυναμικό, αναλώσιμο υλικό των επιχειρήσεων. Το πανεπιστήμιο που φτιάχνουν δεν το φτιάχνουν για μας και το λαό μας, αλλά για τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τις επιχειρήσεις».
Το υπόμνημα με τα αιτήματα που κατέθεσαν οι φορείς στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:
«Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας διεξάγεται εν μέσω εξέλιξης της οικονομικής κρίσης και χτυπάει την πόρτα της λαϊκής οικογένειας, κάνοντας ακόμα χειρότερους τους όρους της ζωής της. Στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και εφαρμόζοντας τις επιταγές πλουτοκρατίας, ΕΕ, τις κατευθύνσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου, η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες για την εκπαίδευση με άμεσο αποτέλεσμα ελάχιστους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Γιγαντώνεται ο αριθμός των ελαστικά απασχολούμενων και η αντιασφαλιστική επέλαση εξωθεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς στη συνταξιοδότηση. Τα κενά στα σχολεία διαμορφώνονται σε χιλιάδες!
Στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας η κατάσταση είναι επίσης εκρηκτική. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που θα βρεθούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο τους, θα μπουν στο δίλημμα αν θα παρατήσουν τις σπουδές τους αφού όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών και η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη.
Σχολείο και πανεπιστήμιο γίνονται θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου.
Η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της καλούνται να πληρώσουν τα "σπασμένα" της πλουτοκρατίας.
Είναι φανερό ότι η κατάσταση που θα επικρατήσει στην Παιδεία είναι ευθύνη και καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
-- Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.
-- Να γίνουν τώρα πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι σύγχρονες μορφωτικές λαϊκές ανάγκες.
-- Να εξασφαλιστεί άμεσα με δημόσιο δίκτυο μεταφοράς η δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών στα ειδικά σχολεία.
-- Να ανοίξουν κανονικά τα ειδικά σχολεία (13 Σεπτέμβρη), πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό.
-- Μέτρα τώρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους».