Ερχεται νέο σάρωμα σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

 

Οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους και το λαό το Σύμφωνο για το Ευρώ και η δανειακή σύμβαση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

 

Το πρώτο μεγάλο και διαπιστωμένο θύμα του πρόσκαιρου συμβιβασμού, που επήλθε προχτές στις Βρυξέλλες μεταξύ των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των τραπεζών, για τη διαχείριση της σοβούσας οικονομικής κρίσης, είναι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η περιουσία του οποίου λεηλατείται.

Ταυτόχρονα, με τα νέα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε να χορηγηθούν στην κυβέρνηση από την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ και ΕΚΤ), ο ελληνικός λαός, αν δεν ανατρέψει την εξουσία τους, αλυσοδένεται πισθάγκωνα για τις επόμενες δεκαετίες, σε μια πολιτική σκληρής λιτότητας και αλλεπάλληλων ανατροπών, σε συνεννόηση της εκάστοτε κυβέρνησης με τους δανειστές της, με τους οποίους μάλιστα αναβαθμίζει τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά το εκτελεστικό κομμάτι των νέων δανειακών συμβάσεων.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής. Μια συνέντευξη που κυριολεκτικά μετατράπηκε σε προκλητικό για το λαό προπαγανδιστικό σόου, αφού, ο Ευάγ. Βενιζέλος παρουσίασε:

 
  • Το συμβιβασμό για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, ως «νίκη της Ελλάδας»!
  • Τη συμφωνία για ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, με διαγραφή 100 δισ. ευρώ από το κρατικό χρέος, ως προσωπική του νίκη, λέγοντας ότι «εγώ προσωπικά έχω να απολογηθώ ότι ελάφρυνα από τις πλάτες του λαού 100 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος».
  • Τις αξιώσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρωζώνης για «στενότερη εποπτεία» της ελληνικής οικονομίας, με τη συνεχή παρουσία του κλιμακίου της τρόικας, ως «πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε ερώτηση, αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, ο υπουργός απάντησε ότι «αν εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων, δεν θα απαιτηθεί ούτε μείωση των μισθών και των συντάξεων, ούτε και νέα φορολογικά μέτρα». Πρόκειται για μέτρα που ούτως ή άλλως επιδεινώνουν τους όρους φτώχειας για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είναι τα τελευταία. Τόσο η νέα δανειακή σύμβαση, που θα παρουσιαστεί και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του 2011, όσο και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης που πηγάζουν από το «Σύμφωνο για το ευρώ», καθιστούν βέβαιες νέες ανατροπές προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Ο μηχανισμός για το «κούρεμα»

Με βάση την απόφαση των Βρυξελλών, από το σύνολο του κρατικού χρέους, που εκτιμάται ότι κινείται γύρω από τα 350 δισ. ευρώ, η ρύθμιση του «κουρέματος» αφορά τα 200 δισ. περίπου. Τα υπόλοιπα 150 δισ. ευρώ θεωρούνται «μη εμπορεύσιμα» και αφορούν ομόλογα που είτε αποτελούν δάνειο της τρόικας, είτε βρίσκονται με τη μορφή εγγυήσεων στην ΕΚΤ, είτε έχουν εκδοθεί σε άλλο νόμισμα. Τα 200 ευρώ που θα υποστούν «κούρεμα» κατά 50%, βρίσκονται κυρίως σε ελληνικές τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και σε ξένες τράπεζες.

Το πώς ακριβώς θα γίνει το «κούρεμα», το αν θα υπάρχει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, ποιο θα είναι το επιτόκιο και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός μετά το «κούρεμα», δεν είναι ακόμα γνωστά. Οπως αναφέρεται στη Δήλωση Κορυφής της Συνόδου «το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή ομολόγων να εφαρμοστεί στις αρχές του 2012».

Πάντως, με βάση την απόφαση της Τετάρτης:

  • Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης του χρέους είναι «να διασφαλίσει την απομείωση της σχέσης του χρέους προς το ΑΕΠ, με στόχο να φτάσει το 120% έως το 2020».
  • Το πρόγραμμα διαχείρισης του χρέους προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πάρει δάνεια από την τρόικα ύψους 130 δισ. που θα αξιοποιηθούν πρώτον για την πληρωμή ομολογιακών τόκων και δεύτερον για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
  • Στην Ελλάδα, θα εγκατασταθεί ειδικός μηχανισμός της τρόικας. Οπως αναφέρεται, «η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της στην Τρόικα, θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
  • Παράλληλα, και μαζί με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει αποφασιστεί «η Ελλάδα δεσμεύει μελλοντικές ταμειακές ροές από το πρόγραμμα "Ηλιος" ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαμβανομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής για την περαιτέρω μείωση του χρέους».