ΡΩΣΙΑ : Στο δρόμο οι επιστήμονες

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

 

Αύξηση των κονδυλίων για την επιστημονική έρευνα στη Ρωσία και ενίσχυση των κρατικών υποδομών απαίτησαν εκατοντάδες επιστήμονες από τα κρατικά ερευνητικά ιδρύματα και το πανεπιστήμιο σε κοινή τους συγκέντρωση, στις 13/10, στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την άμεση οικονομική ενίσχυση των μεγαλύτερων επιστημονικών φορέων της χώρας, το Ρωσικό Ταμείο Βασικών Ερευνών και το Ρωσικό Ταμείο Ανθρωπιστικών Επιστημών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο του πρώτου από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί από το 6% στο 2,6%. Οπως σημειώνει ο ρωσικός Τύπος, η οικονομική ενίσχυση του μεγαλύτερου και σημαντικότερου κρατικού επιστημονικού φορέα χρηματοδότησης εμφανίζεται να είναι δύο φορές μικρότερη από τη χρηματοδότηση του αντίστοιχου ταμείου της πολιτείας του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

«Δώστε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δουλέψουν», ήταν το βασικό σύνθημα της συγκέντρωσης, με μερικά πλακάτ να είναι ακόμη πιο δεικτικά ως προς την κατάσταση της επιστημονικής έρευνας στη Ρωσία μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση: «Δώστε κάτι για την κηδεία της ρωσικής επιστήμης»...

Αυτή η πρώτη κοινή διαδήλωση επιστημόνων, ερευνητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και καθηγητών δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιστημονική έρευνα στη σημερινή, καπιταλιστική Ρωσία. Τομέας - καμάρι της ΕΣΣΔ που πρόσφερε τεράστια επιτεύγματα στην ανθρωπότητα και χρησιμοποιούνταν για το ανέβασμα του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των λαών της.