ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ : Συστράτευση για την ανατροπή της επικίνδυνης πολιτικής

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

 

Σε συντονισμό της δράσης ώστε να μην περάσουν οι προσπάθειες διάλυσης των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρωτογενούς πρόληψης και να διεκδικηθούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, με ανάπτυξη δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας κάλεσε χτες η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ, Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων «18 ΑΝΩ» και «ΙΘΑΚΗ» του ΚΕΘΕΑ, Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ») κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σηματοδοτώντας νέους αγώνες που οφείλουν να γίνουν ώστε να ανατραπεί η επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική.

Αναφερόμενος στις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με το χώρο των εξαρτήσεων, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, υπογράμμισε ότι «η ανατροπή που συμβαίνει σήμερα σε ό,τι αφορά τις υπάρχουσες δομές απεξάρτησης, πρόληψης γίνεται με αφορμή την κρίση που δεν είναι τίποτα άλλο από υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου. Δυστυχώς από αυτή τη θέση είχαμε καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν τις προσπάθειες απαξίωσης των κρατικών προγραμμάτων απεξάρτησης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την πριμοδότηση της υποκατάστασης σε βάρος της θεραπείας, την προσπάθεια συγχώνευσης "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων με προγράμματα υποκατάστασης, τη λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κέντρων που υποτίθεται πως κάνουν απεξάρτηση. Τα ΚΠ εδώ και χρόνια προσπαθούν να τα τσακίσουν, με την χρόνια εργασιακή ομηρία των εργαζομένων. Σήμερα περνούν σε μια απροκάλυπτη επίθεση. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, όλα αυτά τα μέτρα προϋπήρχαν στις αποφάσεις της ΕΕ. Τα ναρκωτικά είναι ένας ιδιότυπος τρόπος καταστολής και κοινωνικού ελέγχου, σε αυτές τις συνθήκες το πρόβλημα θα οξυνθεί, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για όλους ιδιαίτερα για τα παιδιά».

«Ποιες προσπάθειες πρόληψης να γίνουν όταν αποποινικοποιούν τη χρήση; Πάω σ' ένα σχολείο με εφήβους μαθητές όπου πολύ απλά θα μου πουν - και ακούγεται πολύ συχνά ακόμη - "και να καλλιεργώ στη γλάστρα ινδική κάνναβη δε θα τιμωρηθώ ποτέ κι άμα κάνω χρήση άλλων ναρκωτικών υπάρχει άμεση θεραπεία (υποκατάστατα) που θα μου τη χορηγεί το κράτος. Γιατί να μην υιοθετήσω μια τέτοια συμπεριφορά; Θα φροντίσει το κράτος για μένα". Θεραπεία μέσω υποκαταστάτων δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) Παναγιώτης Τριανταφύλλου. Παράλληλα επισήμανε ότι στο νέο κώδικα περί ναρκωτικών έχουν απαλειφθεί όλα τα άρθρα που αφορούν τη λειτουργία και ύπαρξη των ΚΠ «δεν υφίστανται πόροι. Για το 2012 η χρηματοδότησή τους μειώνεται κατά 45%. Δηλαδή, τα ΚΠ καλούνται από σήμερα μέχρι και το 2012 να λειτουργήσουν με το 35% της χρηματοδότησης».

Ο Βασίλης Αλμπάνης, εκ μέρους της Επιτροπής Εργαζομένων «18 ΑΝΩ» μεταφέροντας την εργασιακή εμπειρία του από το ΨΝΑ, περιέγραψε την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την απειλή της εργασιακής εφεδρείας σε «εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης που εργάζονται με ομάδες που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό και τώρα απειλούνται και οι ίδιοι με το να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας, να επανακαταρτίζονται, να παίρνουν μισθούς πείνας».

«Το ΚΕΘΕΑ έχει επιδείξει τεράστιο έργο. Οι γονείς που τόσο πονέσαμε, δεν έχουμε ιδέα από τηλεοπτικά σόου. Επιστρέφουμε την προσβολή στον υπουργό Υγείας και του λέμε "καλό το σόου, αλλά η αλήθεια είναι καλύτερη". Και η αλήθεια είναι πως η κραυγή που βγαίνει μέσα από τα σωθικά των παιδιών μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δίψα τους για μια νέα ζωή και αξιοπρέπεια», είπε η Σ. Σταθοπούλου, εκ μέρους του Συλλόγου Οικογένειας του θεραπευτικού προγράμματος «ΙΘΑΚΗ».

«Το μέλλον της νεολαίας είναι στα χέρια μας. Φτάνουν πια άλλες θυσίες. Τα παιδιά μας δε θυσιάζονται στο βωμό καμιάς εξαγγελίας και κρίσης. Το συνταγολόγιο της φτώχειας, της μιζέριας και της εξαθλίωσης που μας προτείνουν είναι προϊόν υποταγής και μεις δε γονατίζουμε», τόνισε η Βάσω Κολυβά, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του «18 ΑΝΩ».

Ο Αγ. Καράμπελας, πρόεδρος της ΠΕΝΟΨΥ, μίλησε για την ανάγκη συστράτευσης προκειμένου να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, απηύθυνε κάλεσμα για τη σημερινή απεργία «μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν». Ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ, μίλησε για την καθοριστική σημασία της απεξάρτησης. Παραβρέθηκαν επίσης η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και άλλοι μαζικοί φορείς.