ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΛΛΙΑΣ : Απεργία κατά της μείωσης θέσεων εργασίας

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

 

Δεκάδες χιλιάδες καθηγητές, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαδήλωσαν, χτες, στη γαλλική πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους κατά της μείωσης θέσεων εργασίας. Στο πλευρό των καθηγητών του δημόσιου σχολείου βρέθηκαν και οι καθηγητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι, επίσης, απήργησαν χτες και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, όπως και αρκετές ενώσεις μαθητών και γονέων.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η δημόσια εκπαίδευση «έχει πλέον γονατίσει», ιδιαίτερα στις περιοχές της περιφέρειας ή στις «ευαίσθητες» περιοχές των γκέτο, λόγω της μείωσης των θέσεων εργασίας, δεκάδες μαθητές στοιβάζονται στην ίδια τάξη, δε συμπληρώνονται όλες οι ώρες του προγράμματος και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καν το περιθώριο να αρρωστήσουν αφού δεν υπάρχουν αντικαταστάτες. Μετά το νόμο της κυβέρνησης Σαρκοζί, το 2007, για «μείωση του δημοσίου τομέα» και την εφαρμογή του στην εκπαίδευση, έχουν περικοπεί 65.000 θέσεις εργασίας με τη μέθοδο της αντικατάστασης μόνο ενός στους δύο εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτούνται. Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012, που περικόπτει άλλες 14.000 θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι στην απεργία συμμετείχε περίπου 1/4 με 1/3 των εκπαιδευτικών. Αντίθετη άποψη είχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών και των δασκάλων, που μιλούσαν για συμμετοχή που ξεπέρασε το 50% και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους εντός του επόμενου μήνα, ακόμη και με απεργία διαρκείας. Την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών ενέτεινε η αντίδραση του Προέδρου Σαρκοζί, ο οποίος είπε ότι «το πρόβλημα σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που απολύονται και όχι οι δημόσιοι που δεν χάνουν τη δουλειά τους».