ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΕ: Ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Ο εκφυλισμός και η «συζήτηση» μακριά απ' τα προβλήματα των εκπαιδευτικών κυριάρχησαν στο συνέδριο της ΔΟΕ

Ολοκληρώθηκε, το συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), αλλά η συζήτηση που έγινε ήταν μακριά απ' τα προβλήματα των εκπαιδευτικών. Στην ουσία δεν μπήκε πρόγραμμα δράσης και οι διαδικασίες αναλώθηκαν σε «καυγάδες» και στο ύψος της συνδρομής των εκπαιδευτικών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την τακτική των άλλων παρατάξεων, που θέλησαν να κρατήσουν τη συζήτηση εντός των τειχών του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) και τις Παρεμβάσεις, που «έπαιζαν» με το ποσό της συνδρομής, ενώ, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, πήραν πρωτοβουλία να διακοπεί το συνέδριο την πρώτη μέρα για να συμμετάσχουν στις «κινητοποίησης» της συμβιβασμένης και εργοδοτικής Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημείωσαν σημαντική άνοδο στις αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα τα ψηφοδέλτια της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (που στηρίζει το ΠΑΜΕ) έλαβαν 7.310 ψήφους στους Συλλόγους, ενώ το 2009 είχαν 6.562 ψήφους, αυξάνοντας το ποσοστό τους από 11,3% σε 13,9%, αυξάνοντας τους αντιπροσώπους στο συνέδριο από 54 (το 2009) σε 68.
Μετά τις χτεσινές αρχαιρεσίες στο συνέδριο της ΔΟΕ το ΠΑΜΕ έλαβε 68 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ της ΔΟΕ, η ΠΑΣΚ πήρε 212 ψήφους και 4 έδρες (από 252 και 5 έδρες), η ΔΑΚΕ 179 ψήφους και 4 έδρες (από 226 και 4 έδρες), οι Παρεμβάσεις 91 ψήφους και 2 έδρες (από 63 και 1 έδρα), η Συνεργασία 36 και καμία έδρα (δεν είχε έδρα), ενώ 5 ψήφους πήραν διάφοροι και 2 οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Για το ΔΣ της ΔΟΕ ψήφισαν 600 αντιπρόσωποι και υπήρχαν 5 άκυρα και 2 λευκά.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μίλησαν για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, το «νέο» καλλικρατικό σχολείο της «αγοράς», τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα προβλήματα των νέων εκπαιδευτικών, ζητήματα της προσχολικής και ειδικής αγωγής. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο τι είδους κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Απ' το συνέδριο της ΔΟΕ φάνηκε ο εκφυλισμός που καλλιεργείται και η ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, κίνημα που να στοχεύει την πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματά της. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα παλέψουν ενάντια στον εκφυλισμό, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών μέσα στους αγώνες και το κίνημα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην πράξη, μέσα στην ταξική πάλη.