ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : Ανοδική πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ
Ενισχυμένα είναι τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ στα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ΕΛΜΕ και των συλλόγων δασκάλων - νηπιαγωγών μπροστά στα συνέδρια των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών
Με νέες δυνάμεις και δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς προσέρχεται το ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΟΛΜΕ που γίνεται στις 25 - 18 Ιούνη. Από την πλειοψηφία των ΕΛΜΕ που έχουν ολοκληρώσει τις αρχαιρεσίες για αντιπροσώπους στο συνέδριο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους, ποσοστά και αντιπροσώπους. Επίσης, ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα από τις αντίστοιχες εκλογές που γίνονται στους συλλόγους δασκάλων για το συνέδριο της ΔΟΕ που είναι στις 21-24 Ιούνη. Τα μέχρι τώρα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από 72 ΕΛΜΕ που έκαναν εκλογές είναι ενδεικτικά για τη μεγάλη άνοδο του ΠΑΜΕ. Να σημειώσουμε ότι υπολείπονται οι εκλογές σε άλλες 13 ΕΛΜΕ που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Ιούνη και δεν αναμένεται να αλλάξουν αυτή τη τάση μεγάλης ανόδου.
Στα μέχρι τώρα αποτελέσματα λοιπόν, τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΜΕ είχαν άνοδο 144 ψήφων, ενώ η πλειοψηφία των άλλων δυνάμεων σημείωσαν πτώση σε ψήφους, σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές στις ΕΛΜΕ το 2009. Ακολούθως, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημειώνουν ποσοστό 15,52% και αύξηση ποσοστού από τις προηγούμενες εκλογές κατά 3,52%, ενώ το ποσοστό της ΔΑΚΕ πέφτει κατά 5,68%, της ΠΑΣΚ επίσης πέφτει κατά 2,17% και τα ποσοστά των Συνεργασία (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ ΚΚΕ) αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κατά 1,09% και 2,66% αντίστοιχα.
Αυτή η αύξηση σε ψήφους και ποσοστά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, του προσδίδουν 5 επιπλέον αντιπροσώπους στο συνέδριο, ενώ και πάλι η πλειοψηφία των άλλων δυνάμεων έχει απώλειες αντιπροσώπων και συνολικά το σώμα του συνεδρίου λόγω της πτώσης της συμμετοχής θα είναι μειωμένο.
Επίσης, σε 8 από τις ΕΛΜΕ που έγιναν εκλογές, τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΜΕ κατέκτησαν την πρώτη θέση: Κεφαλλονιάς-Ιθάκης με ποσοστό 54,7%, Ζακύνθου με 48,3%, Α' Θεσσαλονίκης με 44,5%, Κέρκυρας με 44,2%, Β' Μεσσηνίας με 37,3%, Β' Δωδεκανήσου με 33,6%, Α' Εβρου με 31,6% και Γ' Δυτικής Αττικής με 30,6%.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των εκλογών είναι και η μεγάλη πτώση της συμμετοχής. Η συμμετοχή είναι πεσμένη κατά 19,4%. Το σώμα του συνεδρίου αναμένεται να είναι κατά 15-20% μικρότερο. Σ' αυτές τις 72 ΕΛΜΕ που έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιρεσίες, εκλέχτηκαν 363 αντιπρόσωποι, ενώ στις ίδιες ΕΛΜΕ το 2009 είχαν εκλεγεί 440.
Ψήφισαν 8.533 λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση με το 2009 στις συγκεκριμένες 72 ΕΛΜΕ και την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια. Συνυπολογίζοντας αυτά τα στοιχεία, ανεξάρτητα και από άλλους παράγοντες που πιθανώς να επιδρούν, φαίνεται ότι στη μειωμένη συμμετοχή έχει επιδράσει κύρια η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση που νιώθουν όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες τους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αναλογικά τη μεγαλύτερη απώλεια δυνάμεων εμφανίζουν οι δυο παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ενώ απώλεια σε ψήφους έχει και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και χρόνια συμπράττει με τις παραπάνω παρατάξεις σε δήθεν αντικυβερνητικά μέτωπα.
Η πτώση της συμμετοχής δεν αποτελεί έκπληξη και σαφώς δεν είναι θετικό στοιχείο, αφού η αποχή δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και στα προβλήματα του συνδικαλιστικού τους κινήματος. Το ΠΑΜΕ εξάλλου στη διακήρυξή του προς τους εκπαιδευτικούς μπροστά στις εκλογές για τα συνέδρια είχε επισημάνει: «Η αποχή και το άκυρο βολεύει την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αυτούς που σήμερα ελέγχουν τους συσχετισμούς σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ. Η αποχή δεν αλλάζει την κατάσταση, δεν είναι τιμωρία για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ξέρεις καλά ότι και μετά τις Βουλευτικές Εκλογές (2009) και τις Τοπικές Εκλογές (2010) όπου η αποχή ήταν μεγάλη, "δεν ίδρωσε καθόλου το αυτί" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από την επόμενη κιόλας μέρα ψήφισαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ, του ΔΝΤ»...
Οι μάχη των εκλογών στους εκπαιδευτικούς συνεχίζεται, τόσο στις ΕΛΜΕ που υπολείπονται όσο και κυρίως στους συλλόγους δασκάλων - νηπιαγωγών που η μεγάλη τους πλειοψηφία προσέρχεται στις κάλπες το επόμενο διάστημα.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για το ΠΑΜΕ δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Και αυτό προκύπτει όχι μόνο από τα παραπάνω αποτελέσματα στις 72 ΕΛΜΕ, αλλά και από τα πρώτα αποτελέσματα σε συλλόγους δασκάλων - νηπιαγωγών που έχουν κάνει εκλογές.
Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι από τους 19 συλλόγους που έχουν κάνει ήδη εκλογές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν διπλασιάσει τους εκπροσώπους τους για το συνέδριο της ΔΟΕ! Από 8 αντιπροσώπους που είχαν εκλέξει το 2009, τώρα στους συγκεκριμένους συλλόγους εξέλεξαν 16! Σε τρεις από αυτούς τους συλλόγους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν είχαν βγάλει καν αντιπρόσωπο στο προηγούμενο συνέδριο ενώ τώρα έβγαλαν και σε άλλους συλλόγους αύξησαν δυνάμεις και αντιπροσώπους.
Παράλληλα, ήδη σημειώθηκαν και οι πρώτες πρωτιές των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους συλλόγους δασκάλων - νηπιαγωγών: Παλαιού Φαλήρου με ποσοστό 58%, «Σωκράτης» (Μενιδίου) με ποσοστό 52% και «Σεφέρης» (Νέα Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης) με ποσοστό 38%.
Ετσι, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να απευθύνονται με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στους εκπαιδευτικούς μπροστά στις εκλογές καλώντας τους: «Αλλαξε τα πράγματα! Δώσε τώρα δύναμη στη δύναμή σου! Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ δεν αφορά στενά μόνο το ίδιο. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, είναι η μόνη συντεταγμένη δύναμη που μπορεί σήμερα να γίνει το αντίπαλο δέος».
Attachment | Size |
---|---|
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΕΛΜΕ.doc | 40.5 KB |
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΜΕ.xls | 87 KB |
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ.doc | 50.5 KB |