Χωρίζουν οικογένειες των εκπαιδευτικών εξωτερικού! Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version
Με νέα Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας, επανέρχεται το ΚΚΕ για το θέμα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, που έχουν παντρευτεί εκεί και επιθυμούν να παραμείνουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, παραιτούμενοι από το ειδικό επιμίσθιο που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα του εξωτερικού όπου έχουν παντρευτεί και έκαναν οικογένεια (χωρίς το ειδικό επιμίσθιο), δίνεται μόνο στους εκπαιδευτικούς που... πρόλαβαν και παντρεύτηκαν μέχρι το 1996, ενώ τους υπόλοιπους, ο νόμος 3848/10 τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από μια επιπλέον πενταετία (επίσης χωρίς το ειδικό επιμίσθιο).

Σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν, λοιπόν, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας και Σοφία Καλαντίδου τονίζουν:

«Αυτό είναι παράλογο και οδηγεί οικογένειες σε διάλυση μόνο και μόνο επειδή "άργησαν" να παντρευτούν. Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση κοινωνικά άδικη, και αντισυνταγματική, αφού κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς με βάση την ημερομηνία γάμου, αγνοώντας πιο σημαντικές παραμέτρους όπως η ύπαρξη οικογένειας και ανήλικων παιδιών.

Η ρύθμιση αυτή είναι ανορθολογική και οικονομικά επιζήμια για την ελληνική κοινωνία, αφού εναντιώνεται στην παράταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών χωρίς τη χορήγηση επιμισθίου.

Επιπλέον, η παραμονή εκπαιδευτικών αυτής της κατηγορίας θα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής εκπαίδευσης του εξωτερικού, αφού θα διατηρηθούν στις τάξεις της εκπαιδευτικοί με εμπειρία και γνώση των σχολείων αυτών, που μιλούν άριστα τη γλώσσα της χώρας απόσπασης, που γνωρίζουν καλά την ψυχολογία των ελληνοπαίδων του εξωτερικού, τις παιδαγωγικές μεθόδους και τους κατάλληλους τρόπους διδασκαλίας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό Παιδείας να κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να εγκριθούν άμεσα για την τρέχουσα σχολική χρονιά οι παρατάσεις των εκπαιδευτικών αυτών αλλά και να γίνει τροποποίηση του Ν. 3848/2010, έτσι ώστε να εξισωθούν με τους συναδέλφους που έχουν παντρευτεί πριν το 1996.