ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Ψάχνει έγκριση της πολιτικής του σε δημοσκοπήσεις

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Στις δημοσκοπήσεις καταφεύγει η κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών, των σπουδαστών και των γονιών τους συμφωνούν με τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η δημοσκόπηση που μοίρασε προχτές το υπουργείο Παιδείας έχει ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Ολοι συμφωνούν με το Πανεπιστήμιο ΑΕ που προωθεί η κυβέρνηση! Κι όπως ήταν αναμενόμενο η δημοσκόπηση «αξιοποιήθηκε» δεόντως απ' τα κυρίαρχα ΜΜΕ για να στηθεί μια «πραγματικότητα» συμφωνίας με αλλαγές που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και βάζουν μεγαλύτερα ταξικά εμπόδια στη γνώση.

Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία της δημοσκόπησης:

 

Τα ποσοστά των συμμετεχόντων (φοιτητές, σπουδαστές, «ευρύ κοινό») που δηλώνουν «μάλλον μη ενημερωμένοι», «σίγουρα μη ενημερωμένοι» και «ούτε ενημερωμένοι/ούτε μη ενημερωμένοι» κυμαίνονται γύρω απ' το 60%!

Στη γενική ερώτηση «θέλετε να γίνουν αλλαγές;», αυτονόητα οι περισσότεροι συμφωνούν. Οταν οι ερωτήσεις εξειδικεύονται στις αλλαγές του νόμου - πλαισίου (τις οποίες ήδη δηλώνει ότι δε γνωρίζει το 60%), τα ποσοστά πέφτουν αλλά παραμένουν υψηλά. Η συμφωνία, βέβαια, «εκβιάζεται» είτε από τη διατύπωση των ερωτήσεων, είτε από την απόκρυψη στοιχείων απ' τα μέτρα.

Για παράδειγμα, στην κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων καθηγητών συμφωνούν οι περισσότεροι. Στη διατύπωση της ερώτησης, βέβαια, δεν αναφέρεται πουθενά ότι η βαθμίδα του Λέκτορα θα είναι ελαστική μορφή απασχόλησης. Επίσης στη συμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης δεν αναφέρεται «φυσικά» ότι τα πανεπιστήμια θα παίρνουν χρήματα απ' το κράτος ανάλογα με τη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, εμφανίζονται και ποσοστά συμφωνίας για μονοετή και διετή στα ιδρύματα, χωρίς φυσικά να γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενό τους και στο γεγονός ότι θα είναι προγράμματα κατάρτισης.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τον τρόπο που είναι φτιαγμένη η δημοσκόπηση ανάμεσα στα υψηλά ποσοστά υπάρχει και ένα που τους ξέφυγε. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πιστεύουν (με ποσοστά κοντά στο 70%) ότι απ' τις αλλαγές θα ωφεληθούν η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις.