Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ρόζα Ιμβριώτη»: Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό των αναπληρωτών από την ενισχυτική διδασκαλία και όχι μόνο!

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Το Υπ. Παιδείας αποφάσισε, με απαντητικό έγγραφό του, ότι όσοι αναπληρωτές προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα του λεγόμενου «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου», δεν μπορούν να συμπληρώσουν ωράριο με ενισχυτική διδασκαλία, κατ' οίκον διδασκαλία, παράλληλη στήριξη ή διοικητικό έργο! Δηλαδή φέτος κανείς αναπληρωτής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δε μπορεί να συμπληρώσει το ωράριό του έτσι γιατί όλοι είναι μέσω ΕΣΠΑ!

Στην ουσία το Υπ. Παιδείας προχωράει σε έναν ακόμα αντιπαιδαγωγικό, αντιεκπαιδευτικό διαχωρισμό μεταξύ των εκπαιδευτικών μέσα στο ίδιο σχολείο, μονίμων και αναπληρωτών, όπου ενώ έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας, αποκλείονται από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες εξαιτίας της διαφορετικής πηγής από την οποία χρηματοδοτείται  η μισθοδοσία τους!

Αυτό είναι το «νέο» τοπίο των «ευέλικτων» και «σύγχρονων» εργασιακών σχέσεων, που προωθεί η κυβέρνηση και όσα άλλα κόμματα, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, που στηρίζουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ!

Έχει όμως σημασία να δούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα που εμπλέκονται με το ζήτημα αυτό.

Πρώτον, και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι σημαίνει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Σημαίνει περιορισμοί και κατάργηση δικαιωμάτων, εργαζόμενοι λάστιχο, κατηγοριοποιήσεις. Είναι τα περίφημα ΕΣΠΑ, που προσκυνάνε πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις και πρέπει επιτέλους να απολογηθούν κάποτε γι' αυτό!

Δεύτερον, ο εκάστοτε «νέος» τύπος σχολείου, που στηρίζεται οικονομικά στα προγράμματα  ΕΣΠΑ, έχει ημερομηνία λήξης, όταν τελειώνει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Εκείνο όμως που  προσθέτει είναι οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στη ζωή των εκπαιδευτικών και στη μόρφωση των μαθητών! Όπως π.χ. το πρόγραμμα για τα ΕΑΕΠ σχολεία έληξε οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο των εκπαιδευτικών παρέμειναν.

Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την απαράδεχτη κατάσταση που βιώνουν οι αναπληρωτές αλλά και τους συνεχείς διαχωρισμούς που προωθεί μέσα στο ίδιο το σχολείο, συνεχίζοντας και επεκτείνοντας την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟκαι να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των αναπληρωτών σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου, άρα και η δυνατότητα να συμπληρώνουν το ωράριο με όλους τους τρόπους, όπως και οι μόνιμοι.
    • Αποκλειστική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο πρέπει να εντάσσονται και τα χρήματα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
    • Διεκδικούμε ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΡΑ - ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ σε όλα τα επίπεδα (μισθούς, άδειες, τοποθετήσεις, αποσπάσεις...) και πρωτίστως μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                                                      Η Γ. Γραμματέας

    Κοπριτέλης Απόστολος                                                                            Γλαβίνα Σουζάνα

AttachmentSize
98ο Ενημ. Καταγγέλουμε τον αποκλεισμό των αναπληρωτών από συμπλ ωρ με Ενισχυτική 10.10.2017.doc156.5 KB