ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ Εκπαίδευση για «ανάκαμψη» της αγοράς
Submitted by user-1 on Πέμ, 18/02/2010 - 08:05
Πιο «ευέλικτα» συστήματα εκπαίδευσης ζήτησε το Συμβούλιο που συνεδρίασε προχτές
Το θέμα της ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, συζήτησε το Συμβούλιο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, προχτές, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την παραπέρα σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά, δηλαδή με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για «ευέλικτους» εργαζόμενους (είτε υψηλών απαιτήσεων, είτε εύκολα απασχολήσιμων). Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης προϋποθέτει συστήματα εκπαίδευσης «ευέλικτα» που συνδέονται με τις επαγγελματικές δραστηριότητες, δηλαδή με τις επιχειρήσεις.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε έκθεση για την εφαρμογή του προγράμματος «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010». Ο Ισπανός υπουργός Παιδείας Αngel Gabilondo, προεδρεύων του Συμβουλίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διά βίου εκπαίδευση, τη σχέση μεταξύ γνώσης και απασχολησιμότητας, τη μείωση της εγκατάλειψης του σχολείου. Στο Συμβούλιο επισημάνθηκε, επίσης, ότι η εκπαίδευση πρέπει να συνδεθεί με την πράσινη οικονομία, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις επιχειρηματικές πρακτικές που αυτή επιβάλλει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Επίτροπο της ΕΕ για την Παιδεία, Αντρ. Βασιλείου, στο κείμενο παρατηρήσεων για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και κατάρτιση για την Ευρώπη του 2020»: Περισσότεροι από 6 εκατ. νέοι άνθρωποι «εγκαταλείπουν» πρόωρα το σχολείο, περισσότεροι από 1 εκατ. 15χρονοι νέοι έχουν μειωμένες δεξιότητες ανάγνωσης, ενώ περίπου 80 εκατ. ενήλικες έχουν μόνο τις βασικές δεξιότητες.
Επίσης, σύμφωνα με την Επίτροπο, εκτιμάται ότι το 35% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν υψηλά προσόντα - σε σύγκριση με το 29% σήμερα, δηλαδή 15 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλά προσόντα. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν μεσαίου επιπέδου προσόντα θα αυξηθεί κατά 4 εκατομμύρια. Αντιθέτως, ο αριθμός και το μερίδιο των θέσεων εργασίας που θα χρειάζονται μόνο βασικές ικανότητες θα μειωθεί.