ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. : Ολοταχώς για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version
Προ των πυλών είναι πλέον οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κατάργηση δημόσιων δομών από το νέο έτος. Αυτό επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τον υπουργό Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΔημήτρη Ρέππα, ο οποίος κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, παρά τις όποιες λεκτικές ακροβασίες, «υπέδειξε» και τον τρόπο που αυτές θα γίνουν και δεν είναι άλλος από την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση - θα περιλαμβάνει και ιδιωτικούς φορείς - ορίζεται στο νόμο 4024/2011 που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και αφορά το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο τομέα.

 

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η αξιολόγηση θα γίνει. Και η αξιολόγηση προβλέπεται να γίνει και στο άρθρο 35 και στη συμφωνία που έχουμε κάνει και θα γίνει με έναν τρόπο ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 για να έχουμε καλύτερη Διοίκηση. Λεπτομέρειες θα συζητήσουμε με τους εταίρους και θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη περίοδο, για τον πολύ απλό λόγο ότι η αξιολόγηση μιας δομής ή μιας υπηρεσίας μπορεί να γίνει ευκολότερα, δυσκολότερα μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των ατόμων, των εργαζομένων».

Επίσης, σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΟΟΣΑ - την οποία επικαλέστηκε και ο Δ. Ρέππας - αυτή ρητά και κατηγορηματικά κάνει λόγο για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 30%, κάτι το οποίο σημαίνει πως και δημόσιες δομές θα καταργηθούν ή συγχωνευτούν και το προσωπικό θα απολυθεί. Το επιχείρημα του Δ. Ρέππα πως «η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν προβλέπει απολύσεις, προβλέπει εξορθολογισμό της λειτουργίας και των εργαζομένων στο Δημόσιο» είναι φανερό πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουν στις απολύσεις αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα Γενάρη όταν και θα υπάρξει ειδική συνάντηση με την τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα.

Κατά τα άλλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί το 2ο Μνημόνιο Συνεργασίας «για την παροχή τεχνικής βοήθειας αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης στην Ελλάδα» μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Προϋπολογισμού, Δημόσιου Λογιστικού και Μεταρρύθμισης του Κράτους της Γαλλικής Δημοκρατίας και σε συνεργασία, ως τρίτο μέρος, με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force For Greece), της οποίας επικεφαλής είναι ο Ράιχενμπαχ. Θυμίζουμε πως το πρώτο Μνημόνιο υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με την Εσθονία, για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.