Σ.Ε.Π.Ε. "Αργύριος Μοσχίδης": Για την Κατάργηση Ολοήμερων Τμημάτων Νηπιαγωγείων της Λήμνου

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της την ελπίδα και την αισιοδοξία, αλλά και την ανάγκη να παλέψουμε για τη ζωή που αξίζει σε εμάς, στις οικογένειές μας, στους μαθητές μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μονιμοποιώντας με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 όλες τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρονών σε Γενική-Ειδική και Προσχολική Αγωγή, βαδίζει σταθερά στις ράγες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ΟΟΣΑ και των κελευσμάτων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, όπως αυτές ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο και όλους τους μετέπειτα αντιλαϊκούς νόμους και συμπυκνώνονται στις λέξεις: εξορθολογισμός, εξοικονόμηση, αυτονομία, αξιολόγηση, κινητικότητα, ευελιξία, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, δεξιότητες, ιδιωτικοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και αξιοποιώντας τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) Λέσβου, προχώρησε στην κατάργηση των Ολοήμερων Τμημάτων των νηπιαγωγείων 1ο και 4ο Μύρινας, καθώς και των νηπιαγωγείων Ατσικής και Μούδρου, στερώντας από τα νήπια και τους γονείς τους το δικαίωμα των όποιων υπηρεσιών παρέχει το Ολοήμερο Τμήμα, και αυξάνοντας ακόμα παραπέρα την ήδη υψηλή ανεργία και στο χώρο των νηπιαγωγών.

Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και οι ηγεσίες του Υπουργείο Παιδείας, αφού υποβάθμισαν το ρόλο των Ολοήμερων Τμημάτων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στο επίπεδο του παιδοφυλακτήριου, προχωρούν τώρα στην ουσιαστική κατάργησή τους, βάζοντας νέα εμπόδια και προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα για τα οργανικά διθέσια νηπιαγωγεία βάζουν ως κατώτερο όριο για τη λειτουργία τον αριθμό των 10 νηπίων, λες και τα 9 ή 8 νήπια που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν το ολοήμερο, είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Ακόμα χειρότερα, τα νηπιαγωγεία Ατσικής και 4ο Μύρινας που έχουν λιγότερα από 25 νήπια και θα λειτουργήσουν ως μονοθέσια και για τα οποία θα μπορούσε να ισχύει το κατώτερο όριο των 5 νηπίων για να λειτουργήσει το ολοήμερο, απαγορεύουν τη λειτουργία τους ως ολοήμερων γιατί είναι λέει «οργανικά διθέσια»!

Με τέτοιες αλχημείες καταδικάζουν σε υποβάθμιση τα μορφωτικά και παιδαγωγικά δικαιώματα των παιδιών και διαλύουν συνολικά τη Δημόσια και Δωρεάν αγωγή και εκπαίδευση.

Ρωτάμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αυτή είναι η «κανονικότητα» στα σχολεία για την οποία μιλούσε;

Καταδικάζουμε αυτές τις πολιτικές και διεκδικούμε :

  • Να λειτουργήσουν άμεσα τα Ολοήμερα τμήματα των νηπιαγωγείων 1ο και 4ο Μύρινας, Ατσικής και Μούδρου.

  • Κανένα παιδί έξω από το ολοήμερο. Εγγραφή όλων των παιδιών στα Ολοήμερα Τμήματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Κανένα τμήμα Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, και 20 στις υπόλοιπες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε Νηπιαγωγείου να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την κατανομή τμημάτων και για τη βάρδια των νηπιαγωγών.

  • Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.

  • Να λειτουργήσουν χωρίς καμία περικοπή όλα τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης. Στην παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης.

  • Άμεση χρηματοδότηση των Νηπιαγωγείων από τις Σχολικές Επιτροπές για όλα τα αναλώσιμα. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.

AttachmentSize
ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ.doc249 KB