ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΟΙΚΟΠΕΔΑ- ΦΙΛΕΤΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συνάδελφοι.
Στον ορυμαγδό των νέων βάρβαρων μέτρων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, της ΕΕ και της Τρόικας για την εφαρμογή των εντολών του κεφαλαίου που ζητά την αύξηση της κερδοφορίας του με τη μείωση μισθών και εργοδοτικών εισφορών, τη ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας του, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων και δωρεάν μέχρι πριν από κάποια χρόνια υπηρεσιών, αποφασίζεται, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, η κατάργηση σχολείων και στο κέντρο της πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας. Είναι σε συνέχεια της υλοποίησης από την Περιφέρεια Α’ Αθήνας της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση σχολείων και στον Κεντρικό Τομέα. Αφού κατάργησαν ένα ακόμα εσπερινό σχολείο το Σεπτέμβρη του 2012, μεθοδεύοντας τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού του και με πρόσχημα «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης νυχτερινής εκπαίδευσης και τη λειτουργία της με παιδαγωγικά κριτήρια» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνεχίζουν στην Πρωτοβάθμια, με τον αναπληρωτή διευθυντή της Α’ Διεύθυνσης Αθήνας να απαιτεί, με εντολή του Περιφερειακού Δ/ντη, να καταργηθούν δυο –στην ουσία- από τα τρία Δημοτικά Σχολεία στην πλατεία Κυψέλης (26ο, 110ο και 131ο Αθηνών, Φ. Νέγρη), με την πρόφαση να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της διπλοβάρδιας.
Όμως τα γεγονότα όχι μόνο διαψεύδουν τις προθέσεις τους αλλά και δεν αφήνουν ερωτηματικά για τους πραγματικούς σκοπούς τους.
Την Παρασκευή 28/9, εκπρόσωποι της διοίκησης επισκέφτηκαν τα συγκεκριμένα σχολεία για να κάνουν … αυτοψία, υποδηλώνοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα κρύβει χώρους. Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησαν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα συνδικαλιστικά όργανά τους για αμέλεια και αδιαφορία, επειδή οι πρώτοι ανέχονται να εργάζονται και να λειτουργούν σε αυτές τις συνθήκες και οι δεύτεροι να στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοια σχολεία, χωρίς κανένας τους να αντιδρά!!!
Αυτοί που κάνουν τόσα χρόνια τα στραβά μάτια στα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης γενικότερα, βρήκαν αμέσως τη λύση κατηγορώντας την εκπαιδευτική κοινότητα. Γι αυτό και αποσκοπούν με την πρόταση συγχώνευσης-κατάργησης των σχολείων ώστε να γίνουν «παιδαγωγικά» τα μαθήματα σε 30άρια τμήματα, με κατάργηση οργανικών θέσεων! Στην πολιτική τους, άλλωστε, είναι να δημιουργήσουν σχολεία της αγοράς που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η πείρα μας δείχνει ότι όποια σχολεία διεκδικούσαν νέα κτίρια στην περιοχή μας (π.χ. 15ο-60ο Γυμνάσια και Λύκεια) συγχωνεύτηκαν/καταργήθηκαν ή έχει ξεκινήσει η υλοποίηση σχεδίου για την συγχώνευση/κατάργησή τους –απελευθερώνοντας οικόπεδα χαρακτηρισμένα ακόμα και από τον Άρειο Πάγο ως σχολική στέγη. Οι δε υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων αδυνατούν να «ανακαλύψουν» πού βρίσκεται το οικόπεδο στην Κόκερελ που προορίζεται για σχολείο ώστε να αρχίσουν οι εργασίες, γιατί, λένε, δεν έχουν τις … συντεταγμένες!!! Έτσι ελευθερώνονται χώροι - φιλέτα για να χτιστούν εμπορικά κέντρα και σουπερ μάρκετ αντί δημόσιων σχολείων.
Στο συγκρότημα των σχολείων στη Φωκ. Νέγρη έχει αρχίσει η διαδικασία μεταστέγασης του ενός Δημοτικού (110ου Αθηνών) σε κοντινό κτήριο, στην οδό Κύπρου, από την άνοιξη του 2012. Έχει υπογραφεί η απόφαση και από το Υπουργείο Παιδείας (τότε Δια Βίου Μάθησης) και από τον περιφερειακό διευθυντή κ. Κουμέντο, και ο Δήμος Αθηναίων ισχυρίζεται ότι είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου η ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο για να μεταφερθεί εκεί το σχολείο. Μάλιστα στον αγιασμό η εκπρόσωπος του Δήμου ανακοίνωσε δημόσια ότι η μεταφορά του σχολείου είναι ζήτημα ημερών –λιγότερο από μήνα- κι έτσι όλα τα σχολεία θα λειτουργούν σε αποκλειστικά πρωινή βάρδια.
Η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Κεντρικού Τομέα Αθήνας από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση μεταστέγασης του ενός Δημοτικού στο κτήριο της Κύπρου την έκρινε ως ημίμετρο, που δεν λύνει το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης –παλαιότητα κτιρίου, έλλειψη βοηθητικών χώρων κλπ. Άλλωστε, αυτή η λύση αφήνει τα δύο 3θέσια Νηπιαγωγεία που στεγάζονται στον ίδιο χώρο σε διπλοβάρδια!!!
Παρ’ ολ’ αυτά, συμφώνησε στην προσωρινή λύση αποσυμφόρησης του συγκροτήματος, αφού και ο Σύλλογος Διδασκόντων και εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων του 110ου είχαν δεχτεί να μεταφερθεί το σχολείο στην Κύπρου.
Ταυτόχρονα όμως απαιτούσε και απαιτεί το χτίσιμο νέου διδακτηρίου σε ένα από τα οικόπεδα (π.χ. Κρίσης και Φαέθοντος) που δεκαετίες τώρα έχει υποδείξει η Ένωση Γονέων Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος και η Ομοσπονδία Γονέων Κηδεμόνων Αθήνας –όταν οι τότε εκπρόσωποι του Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας ισχυρίζονταν ότι θέλανε νέα σχολεία αλλά δεν υπάρχουν οικόπεδα στην περιοχή…
Η μόνη λύση για τη σχολική στέγη και την στήριξη της μόρφωσης όλων των παιδιών, των ανέργων και των εργαζόμενων, Ελλήνων και μεταναστών, ήταν και είναι η ανέγερση διδακτηρίων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μόρφωσης και εκπαίδευσης των παιδιών της φτωχής λαϊκής οικογένειας, μέσα από το Ενιαίο 12χρονο, Υποχρεωτικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο με 2χρονη Υποχρεωτική, Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή.
· Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να πάρουν πίσω την κατάπτυστη αυτή απόφαση αφού σκοπό τους έχουν την καταπάτηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων και ανέργων γονιών και της νεολαίας. Καμιά κατάργηση σχολικής μονάδας και οργανικής θέσης.
· Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, με μια φωνή να απαιτήσουμε το χτίσιμο νέου διδακτηρίου το οποίο, μέσα από εκπαιδευτικό σύστημα που θα μορφώνει πραγματικά τα παιδιά, θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες της φτωχής λαϊκής οικογένειας και δεν θα ετοιμάζει κρέας για τη μηχανή της πλουτοκρατίας.
· Να καλυφθούν όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών Όχι παραπάνω από 20 μαθητές ανά τμήμα. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.
Τούτες τις κρίσιμες ώρες, οι εκπαιδευτικοί έχουμε σημαντικές ευθύνες! Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των μαθητών μας και των γονιών τους.
Όλοι μαζί σαν μια γροθιά να παλέψουμε ενάντια σε κάθε συγχώνευση - κατάργηση σχολείου.
Σεπτέμβρης 2012
Attachment | Size |
---|---|
26.110.131 δημοτικα 24.139 νηπ.doc | 109 KB |