ΕΛΜΕ Πειραιά: Για τη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή
Το παρακάτω υπόμνημα κατατέθηκε στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Πειραιά τη Δευτέρα 16/3. Ο Αντιδήμαρχος παιδείας δεσμεύτηκε να εισαγάγει το θέμα των συγχωνεύσεων και της επαναλειτουργίας των σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο, με θετική ως προς τις προτάσεις μας εισήγηση. Για το Δημοτικό Θέατρο το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θ’ απευθυνθεί στον αρμόδιο Οργανισμό. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, η οποία ενημέρωσε το Δ.Σ. για τη χρηματοδότηση των σχολείων.
«Ενόψει της συνάντησης με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά θέτει υπόψη σας τα παρακάτω θέματα:
1) ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:
Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά υπέβαλε προς το Δήμο σας πρόταση για τη συγχώνευση του 13ου Γυμνασίου με το 3ο Γυμνάσιο Πειραιά και ζητάει τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά έχει επανειλημμένα εκφράσει –με ανακοινώσεις, με παραστάσεις στη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας και στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης– την έντονη διαφωνία του στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων πλήττουν τα εκπαιδευτικά -μορφωτικά και κοινωνικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Σε μία περίοδο που η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει την εργατική οικογένεια στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις προσθέτουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Σ’ αυτόν τον αγώνα σάς θέλουμε δίπλα μας.Γι’ αυτό ζητάμε να γνωμοδοτήσετε αρνητικά σε κάθε εισήγηση για συγχώνευση-κατάργηση
σχολείου.
2) ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ α) του 6ου ΕΠΑΛ β) του 3ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το Υπουργείο Παιδείας, μετά από εισήγηση της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, προχώρησε τον Ιούνη του 2014 στην κατάργηση του 6ου ΕΠΑΛ Πειραιά (λειτουργούσε στο κτήριο Ζαννείου) και στη συγχώνευση του 3ου Εσπερινού Γυμνασίου (λειτουργούσε στην οδό Μακεδονίας 4- στο 5ο διαμέρισμα Πειραιά) με το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πειραιά που στεγάζεται στο κτήριο της Ιωνιδείου.
α) Το 6ο ΕΠΑΛ είναι το μοναδικό στο κέντρο του Πειραιά και το ένα απ’ τα δύο ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούσε σε απογευματινό ωράριο για εργαζόμενους μαθητές. Η κατάργηση του 6ου ΕΠΑΛ μετά από δεκαετίας προσφοράς αφήνει το Κεντρικό Πειραιά “ελεύθερο” προς εκμετάλλευση από τα κάθε λογής κερδοσκοπικά συμφέροντα που κινούνται ή θα κινηθούν στο χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και θέλουν ν’ αποκομίσουν κέρδη εκ του ασφαλούς από τις οικογένειες των μαθητών, που έχουν ανάγκη να αποχτήσουν μια ειδικότητα αναζητώντας την επαγγελματική τους εξασφάλιση. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά ζητάει την επαναλειτουργία του 6ου ΕΠΑΛ Πειραιά στον ίδιο χώρο του Ζαννείου.
β) Η συγχώνευση του 3ου Εσπερινού Γυμνασίου αποτελεί πλήγμα κατά της νυχτερινής εκπαίδευσης, που προσφέρει σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο σε μια περιοχή με εργατόκοσμο, αποτελεί πλήγμα για τους εργαζόμενους του Πειραιά, αφού σε ολόκληρο το Δήμο λειτουργεί ένα μόνο εσπερινό Γυμνάσιο! Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία οι περσινοί μαθητές του 3ου Εσπερινού Γυμνασίου Πειραιά λόγω αδυναμίας να μετακινηθούν και να φοιτήσουν στο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πειραιά, με το οποίο συγχωνεύτηκαν, εγκατέλειψαν την εκπαίδευση. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά ζητάει τώρα την επαναλειτουργία του 3ου Εσπερινού Γυμνασίου Πειραιά με μετακίνησή του σε κατάλληλο κτήριο στην περιοχή Υπαπαντής- στα Ταμπούρια, στα σύνορα
δύο δήμων, όπου δεν λειτουργεί νυχτερινό γυμνάσιο. Ζητάμε τη θετική εισήγηση του Δήμου Πειραιά, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία των παραπάνω σχολείων .
3) Είναι γνωστό ότι κάποια σχολεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και ακατάλληλα για σχολείο. Ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε σύντομα τα σχολεία αυτά να στεγαστούν σε σύγχρονα Δημόσια κτήρια.
4) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ:
Στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Πειραιά πραγματοποιούνται θεατρικές, μουσικές και άλλες παραστάσεις. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά θέτει υπόψη του Δημάρχου Πειραιά και του Δημοτικού Συμβουλίου τα εξής:
α) Να καθιερωθεί ειδικό-φτηνό εισιτήριο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και να είναι δωρεάν η είσοδος μια μέρα της βδομάδας στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων.
β) Στα σχολεία αναπτύσσεται πλούσια πολιτιστική δράση από μαθητές με τη βοήθεια-καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Το Δημοτικό Θέατρο πρέπει να δώσει τη δυνατότητα να προβληθεί το πλούσιο αυτό έργο των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
γ) Ζητάμε τέλος, 2-3 φορές το χρόνο, να παραχωρείται το Δημοτικό Θέατρο, ώστε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά να διοργανώνει θεατρική ή μουσική παράσταση.
5) Ενημέρωση για τη χρηματοδότηση της σχολικής επιτροπής και των σχολείων.»
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ
Attachment | Size |
---|---|
συνάντηση με δήμο.pdf | 84.48 KB |