ΕΛΜΕ Πειραιά: Για την παράταση του Σχολικού Έτους σε πολλά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΗ (ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΑ)

Με εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) όλης της χώρας (Αρ. Πρωτ.: Κ1/105738/23-06-2017) "παρακαλούνται ... οι Διευθυντές και οι Υποδιευθυντές να προσέρχονται στο Σχολείο μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους (ως το τέλος Ιουλίου), προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η ομαλή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έργου".

Θυμίζουμε ότι με την αριθμ.66586/Κ1/24-4-2017 Υπουργική Απόφαση η Κυβέρνηση παρέτεινε το διδακτικό έτος σε πολλά ΣΔΕ μέχρι 31 Ιουλίου (και Σάββατα), προκειμένου να καλυφθεί η ύλη (ανάμεσά τους και το 1ο ΣΔΕ Κορυδαλλού). Κι' αυτό γιατί, οι προσλήψεις των ωρομίσθιων συναδέλφων (έτσι καλύπτονται τα κενά στα ΣΔΕ) έγιναν κατά κύριο λόγο μέσα στο Μάιο!

Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για λειτουργία των σχολείων μέσα στο καλοκαίρι και για δωρεάν εργασία εκπαιδευτικών μέσα στον Ιούλη. Οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αποσπασμένοι στα ΣΔΕ, που "παρακαλούνται" (αλήθεια τι σημαίνει αυτό;) να δουλέψουν δωρεάν Σάββατα και Ιούλιο. Ανοίγει ο δρόμος ώστε να παρατείνεται το σχολικό έτος και στα υπόλοιπα σχολεία με διάφορα προσχήματα, π.χ. απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ή μαθητικές κινητοποιήσεις κ.α.

Ταυτόχρονα, τις συνέπειες της πολιτικής της αδιοριστίας, των κενών και του μνημονιακού "κόφτη" στις δαπάνες για την Εκπαίδευση, βιώνουν και οι μαθητές των ΣΔΕ. Πρόκειται για σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους ή άνεργους που ψάχνουν για δουλειά, που καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσα στον Ιούλη (και Σάββατα), ανατρέποντας τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, στερώντας τους τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης.

Η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφων που έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί σε δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης (ΣΔΕ, ΙΕΚ) αποτελεί πλέον καθεστώς. Αναπληρώσεις μαθημάτων σε περίπτωση συμμετοχής σε Απεργία, πιέσεις για εργασία πέραν του ωραρίου κ.α. είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα.

Απαιτούμε:

  • την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου (Αρ. Πρωτ.: Κ1/105738/23-06-2017) που υποχρεώνει Διευθυντές και Υποδιευθυντές των ΣΔΕ να εργαστούν Σάββατα και Ιούλιο μήνα! Δεν δεχόμαστε την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων.

  • Να θεσπιστεί επίδομα θέσης ευθύνης και για τους Υποδιευθυντές των ΣΔΕ, όπως ισχύει για τους Διευθυντές.

  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών των ΣΔΕ και την εξασφάλιση της έγκαιρης και απρόσκοπτης λειτουργίας τους.

 

 

 

AttachmentSize
παραταση σχολικού έτους_β.doc17 KB