ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Για τις υποδομές στα σεισμόπληκτα σχολεία της Παλικής

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπαιδευτικών – γονέων και μαθητών σχετικά με τις σχολικές υποδομές στην Παλική και με πιθανολογούμενες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μη διατεθούν χρήματα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ώστε να γίνει νέο σχολείο για τη στέγαση του ΓΕΛ Ληξουρίου στον Άγιο Αντώνιο. Τα όποια χρήματα του ΕΣΠΑ, μετά την υφαρπαγή προηγούμενων κρατικών χρηματοδοτήσεων από τους κωδικούς για τους σεισμόπληκτους και τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από σεισμόπληκτη, πιέζουν να διατεθούν σε απλές επισκευές με βάση την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση κι όχι να υπάρξει ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση με βάση το νέο αντισεισμικό κανονισμό. Φθάνουν να ζητούν να επιστρέψει το ΓΕΛ, από τα κοντέινερς που στεγάζεται, στο παλιό του κτήριο που είχε κριθεί πως είναι στα όρια  της κατεδάφισης!!! Αντίστοιχα, χρονίζει η κατεδάφιση και ανακατασκευή του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ. Η πορεία των μελετών και των έργων σε Αγία Θέκλη, 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, Πετρίτσειο Γυμνάσιο συνεχώς «ολοκληρώνεται» ενώ στην πράξη συνεχώς παραπέμπεται στις καλένδες, στο όνομα της γραφειοκρατίας. Οι διαρκείς υπαναχωρήσεις της τοπικής διοίκησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις της αλλά και τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια επιβάλλουν ξεσηκωμό, κόντρα στο ρεαλισμό της υποταγής που καλλιεργείται και των νέων θυσιών για την ανάπτυξη, στην οποία καλούν την εργατική τάξη και τη νεολαία να βάλουν πλάτη.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

  1. Είναι απαράδεκτη κάθε συζήτηση για επιδιόρθωση της παλιάς ετοιμόρροπης πτέρυγας του ΓΕΛ Ληξουρίου (στο χτυπημένο από τους σεισμούς ενιαίο συγκρότημα με το Γυμνάσιο) και απαιτούμε την κατεδάφισή της. Το Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου, αφού η νέα του πτέρυγα επιδιορθωθεί βάσει του νέου αντισεισμικού κανονισμού, να αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις στον εν λόγω χώρο (γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη κοκ) και να λειτουργήσει ως ένα πλήρες αυτόνομο σχολείο.
  2. Να προχωρήσει το νέο σχολείο για το ΓΕΛ στον Άγιο Αντώνη, με άμεση ρυμοτόμηση του χώρου ώστε να διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  3. Το ΕΠΑΛ Ληξουρίου να λειτουργήσει ξανά στο χώρο του και να προχωρήσει εδώ και τώρα το νέο μηχανουργείο. Η μελέτη να προβλέπει πλήρη εργαστήρια στα προϋπάρχοντα τετραγωνικά και η διαδικασία κατεδάφισης – ανακατασκευής να γίνει ενιαία.
  4. Να τελειώσει επιτέλους η διαδικασία των μελετών για την Αγία Θέκλη και το 2ο Δημοτικό και να προχωρήσει η υλοποίηση με όλη την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
  5. Όλες οι επισκευές να γίνουν με το νέο αντισεισμικό κανονισμό και να μην υπάρξει καμία σύμπραξη τύπου ΣΔΙΤ, αλλά να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των υποδομών.
  6. Να γίνει άμεσα στο ΕΠΑΛ, το οποίο κάνει χρήση κτηρίου στο οποίο μεταφέρθηκε μετά τους σεισμούς, η σκάλα για την έξοδο των μαθητών και να δοθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας.

Η σύσκεψη κατέληξε στο εξής πρόγραμμα δράσης:

-        Συνεδριάσεις των ΔΣ και ΓΣ των Συλλόγων Γονέων και των μαθητικών κοινοτήτων αλλά και των μαζικών φορέων της πόλης.

-        Συλλογή υπογραφών με το παραπάνω πλαίσιο.

-        Την Παρασκευή 29/9 1.30 μμ παράσταση στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς για τις περικοπές τμημάτων του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και τις εκκρεμότητες στις εγκρίσεις ολιγομελών στα υπόλοιπα σεισμόπληκτα σχολεία και 2 μμ παράσταση στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς για τις εξελίξεις στις υποδομές.

-        Την Τρίτη 3/10 και ώρα 12 το μεσημέρι μαζική παράσταση στον Αντιδήμαρχο Παλικής (στο χώρο που στεγάζεται ενώ σημειώνουμε πως έχει προκηρυχθεί 2ωρη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ-ΚΙ).

-        Κορυφώνουμε την Πέμπτη 19/10, με κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, όπου καταθέτουμε τις υπογραφές και με ταυτόχρονο κλείσιμο των σχολείων και υποστηρικτικές δράσεις στην πόλη του Ληξουρίου.

AttachmentSize
_ΠαλικήςΠ18Θ19.doc39 KB