ΕΛΜΕ - ΚΙ: Σχετικά με τη μετεγκατάσταση των δύο ΓΕΛ του Αργοστολίου στο νέο σχολικό συγκρότημα στο Φαραώ

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Αργοστόλι (Φαραώ), η οποία έχει ανακοινωθεί για τη νέα σχολική χρονιά, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει τα εξής:

α) Ο λαός και η νεολαία του Νομού μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τη σημασία των οργανωμένων αγώνων εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών – εργαζόμενων και την απαίτηση για σύγχρονες – ασφαλείς – δωρεάν υποδομές. Υπενθυμίζουμε πως το κτίριο έγινε με δημόσιες επενδύσεις, με παρέμβαση του κινήματος στο Νομό, κόντρα σε όλα τα όργανα τοπικής διοίκησης που ήθελαν να μπούμε στην επιλεξιμότητα των ΕΣΠΑ και έλεγαν πως το κράτος δε μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα ή ότι χρειάζονται υποχρεωτικά οι ΣΔΙΤ. Το κτίριο έγινε κόντρα στις βασικές κατευθύνσεις που υλοποιούσαν και υλοποιούν διαχρονικά ΕΕ – κεφάλαιο - κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση. Ο ρόλος του λαϊκού κινήματος αποδείχθηκε αναντικατάστατος και η ΕΛΜΕ-ΚΙ κράτησε σταθερό το μέτωπο και το τιμόνι του αγώνα.

β) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει χαρακτηρίσει τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ως προνομιούχα από πλευράς τμημάτων και υποδομών. Το ίδιο έχει πει και η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ πως οι σεισμόπληκτοι κεφαλονίτες και τα παιδιά τους ζουν και μορφώνονται «σε συνθήκες ίδιες αν όχι καλύτερες από άλλες περιοχές»!!! Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προσπάθεια η μετεγκατάσταση δύο σχολείων στο νέο συγκρότημα στο Φαραώ να γίνει μια φιέστα που θα σκεπάσει την άθλια πραγματικότητα των σχολικών υποδομών. Υπενθυμίζουμε πως το κτίριο σχεδιάστηκε για τα δύο Λύκεια της πρωτεύουσας και αποφασίστηκε να γίνει πριν το σεισμό του ’14, δηλαδή πριν βρεθούν το 2ο, το 3ο και το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου σε κοντέινερς. Για να μην αναφερθούμε στην α΄ βάθμια όπου μια σειρά Δημοτικά και νηπιαγωγεία βρέθηκαν στο δρόμο. Η Παλική έχει την πρωτοκαθεδρία στις απαράδεκτες συνθήκες των κοντέινερς σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια, ενώ το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου έχει παραπεμφθεί τις καλένδες. Επισημαίνουμε πως και άλλα σχολεία λειτουργούν σε κοντέινερς (πχ ΓΕΛ Πάστρας). Άλλα που είναι σε κανονικά κτίρια είτε έχουν προβλήματα (πχ «κόκκινο» το μισό αμφιθέατρο στις Κεραμειές και έλλειψη σκάλας διαφυγής) είτε έχουν δραματικές επιπτώσεις από τους σεισμούς (πχ Ιθάκη – Μεσοβούνεια) είτε λειτουργούν σε συνθήκες «σαρδελοποίησης» (πχ 1ο ΓΕΛ και 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου). Αυτήν την πραγματικότητα δε μπορεί να την κρύψει καμία κυβερνητική προπαγάνδα.

γ) Η «διευθέτηση» που θα γίνει πρέπει να είναι συνολική. Να μην μπούμε απλά στη συζήτηση για τους όρους με τους οποίους θα πάνε τα σχολεία στο Φαραώ αλλά πώς θα αντιστραφεί η δραματική κατάσταση στις υποδομές (σχολικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κοκ) συνολικά. Αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς να αρθεί ο αποχαρακτηρισμός του Νομού ως σεισμόπληκτου, χωρίς να πάψουν οι διαχωρισμοί σε «παλιούς» και «νέους» σεισμόπληκτους, χωρίς να πάψει η διαχωριστική γραμμή ενός ρεαλισμού της αθλιότητας ανάμεσα σε σχολεία των κοντέινερς κι άλλα που λειτουργούν σε άλλου είδους απαράδεκτες συνθήκες. Το «διαίρει και βασίλευε» δεν πρέπει να περάσει. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει πάρει θέση για την ανάγκη να μην αξιοποιηθεί η μετεγκατάσταση για να γίνουν συγχωνεύσεις. Αντίθετα υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοτελούς λειτουργίας των δύο ΓΕΛ στην πρωτεύουσα. Αυτό πάντα το είδαμε και το βλέπουμε στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού.

Σχετικά με άμεσα ζητήματα που «ανοίγουν» τονίζουμε:

1)   Στον πιο σεισμογενή Νομό της Ευρώπης δε μπορεί να λειτουργούν τμήματα πάνω από 20 μαθητές. Ο αριθμός αυτός των μαθητών είναι και παιδαγωγικά σωστός αλλά στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη παίρνει χαρακτήρα ζωής και θανάτου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε 25άρια - 30άρια τμήματα στο Φαραώ. Τονίζουμε ότι πρέπει να γίνουν διευθετήσεις των χώρων με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας (πχ απόσταση από παράθυρα άνω των 2 μέτρων), μεγάλος ελεύθερος χώρος στην τάξη κλπ.

2)   Να υπάρξει άμεσα ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη και να υλοποιηθεί πριν τη μετεγκατάσταση που να αφορά τις συγκοινωνιακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Σήμερα σε ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας δεν υπάρχουν πχ πεζοδρόμια, αερογέφυρα, πρόσβαση και δρομολόγιο αστικού, οδικά έργα για περιορισμό της ταχύτητας των οχημάτων κλπ.

3)   Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύθμισης των προαυλίων των δύο σχολείων, της θωράκισης στις τζαμαρίες, της αντιμετώπισης των κινδύνων πλημύρας στα υπόγεια που φάνηκαν όταν πλήγηκε ο Νομός.

4)   Να υπάρξει στο προαύλιο στέγαστρο, μέτρα για αθλητικές εγκαταστάσεις με επιπλέον δέσμευση χώρου κλπ.

5)   Προσωπικό μόνιμο για καθαριότητα, επιστασία, φύλαξη και συντήρηση μηχανολογικών εγκαταστάσεων (πχ εξαερισμός).

6)   Εξοπλισμός σύγχρονος στα εργαστήρια.

7)   Εφόσον το κτίριο παραδοθεί κανονικά το καλοκαίρι, η μεταφορά να γίνει πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, με ευθύνη του κράτους και του Δήμου. Αν αυτό δε συμβεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια διαδικασία που θα ξεκινήσει 20 Αυγούστου και θα τελειώσει το Γενάρη με όρους που να δημιουργούν προβλήματα στην μορφωτική διαδικασία.

8)   Τέλος, όπως έχουμε τονίσει, ο χώρος του Ξενία πρέπει να παραμείνει στο κράτος και να αξιοποιηθεί για σχολική χρήση και όχι να πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη – επενδυτή.

AttachmentSize
_σχολείο_ΦαραώΠ15_Θ07.doc39.5 KB