ΕΛΜΕ Ιονίων Νήσων: Για το κόψιμο τμημάτων στα σχολεία

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας στις 21/9/2017 δεν εγκρίνονται ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ Κέρκυρας, Κεφαλονιάς- Ιθάκης. Στις 26/9/2017 ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης με πρωτοφανή υπερβάλλοντα ζήλο καταργεί ολιγομελή τμήματα στα Γυμνάσια των νησιών του Ιονίου, ενώ την Πέμπτη συνεχίζει  με καταργήσεις τμημάτων στα Λύκεια.

Μέσα από μεθοδεύσεις (ηλεκτρονικές εγγραφές, περικοπή τμημάτων, τομέων, ειδικοτήτων), με λογιστικού τύπου προσεγγίσεις το Υπουργείου στερεί από μαθητές ΕΠΑΛ των νησιών του Ιονίου τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τομέα και την ειδικότητα που επιθυμούν. Την ίδια στιγμή στερούν από τους μαθητές τη δυνατότητα να επιλέγουν την β΄ ξένη γλώσσα που επιθυμούν, αυξάνουν τον αριθμό των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανά τμήμα και δεν επιτρέπεται ο χωρισμός του. Θεωρούμε απαράδεκτο παιδιά που δίνουν εξετάσεις (σχέδιο, αγωνίσματα κλπ) να μην διδάσκονται αυτά τα μαθήματα  στη Γ΄ Λυκείου. Επικαλούνται τη νομιμότητα στον μικρό αριθμό μαθητών, αλλά δεν την επικαλούνται, όταν στριμώχνουν 27 παιδιά σε μία αίθουσα (1,5 τετραγωνικό ανά μαθητή). Και αυτό γίνεται σε νησιά που το καθένα από αυτά αντιμετωπίζει και διαφορετικές μορφωτικές - εκπαιδευτικές ανάγκες (ανάγλυφο περιοχής, σεισμικότητα, δύσκολη προσβασιμότητα μέσα στα νησιά, ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές ανάγκες.)

Είναι προφανές πως στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί γίνονται θυσία στις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου. Είναι προφανές πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιδιώκει να συρρικνώσει όχι μόνο την επαγγελματική Εκπαίδευση αλλά και τη Γενική. Στόχος είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων.

Όμως στα Ιόνια νησιά εκτός από τους βιομήχανους του τουρισμού υπάρχει και ο κόσμος της εργασίας, τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, οι μαθητές – εργαζόμενοι, οι οποίοι δικαιούνται να βρίσκονται μέσα στα σχολεία και να έχουν το δικαίωμα της επιλογής .

Η συρρίκνωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αλλά και της Γενικής με καταργήσεις τμημάτων Γενικής Παιδείας, ολιγομελών τμημάτων επιλογής και στους δυο τύπους σχολείων, στερεί από τους μαθητές μας τα μορφωτικά τους δικαιώματα και δημιουργεί πλεονάσματα εκπαιδευτικών όχι μόνο εντός νησιού αλλά και εντός περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά γίνονται λίγες μέρες πριν τη β΄ φάση  πρόσληψης αναπληρωτών.

Γι αυτό:

Ζητάμε

  • την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων στην Επαγγελματική, Γενική Εκπαίδευση και στα τμήματα Γενικής Παιδείας και στις επιλογές.
  • Την άρση της εγκυκλίου για την επιλογή της β΄ ξένης γλώσσας στην Α ΄Γυμνασίου
  • Τη μείωση του αριθμού των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ως προαπαιτούμενου για το χωρισμό των τμημάτων
  • 20 μαθητές στο τμήμα-  15 στο τμήμα προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια
  • Μόνιμους διορισμούς

27/9/2017

ΕΛΜΕ: Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς- Ιθάκης, Λευκάδας

AttachmentSize
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ_Π18Θ15.doc35 KB