Γραμματείες Εκπαιδευτικών Καβάλας - Ξάνθης: Για την κινητοποίηση στην Κομοτηνή την Τετάρτη 5 Απριλίου

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, κυρίως αναπληρωτές ειδικής αγωγής, από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή που συμμετείχαν στην χτεσινή κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με κύρια αιτήματα τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς και την απόσυρση του προσχεδίου Υπουργικής Απόφασης που παγιώνει την αδιοριστία και υποβαθμίζει το πτυχίο της Ειδικής Αγωγής.

Έγινε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, που υποστήριζε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις απολύσεις και ότι η πρόσληψη των αναπληρωτών με τα νέα κριτήρια θα είναι πιο αξιοκρατική. Παροιμιώδης ήταν η άγνοια του για το άρθρο 48 του ν.4415/2016 που προβλέπει μόνιμοι εκπαιδευτικοί υπεράριθμοι ή για συμπλήρωση ωραρίου να μπαίνουν στις δομές ειδικής αγωγής. Όσοι συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις στην Περιφερειακή Δ/νση θυμήθηκαν την αντίστοιχη άγνοια για τις τότε τροπολογίες.

Αποκαλυπτικό ήταν και το γεγονός πως για το πάγωμα των διορισμών τέθηκε από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ η διασπαστική άποψη ότι στην Υγεία γίνονται διορισμοί, ενώ στην Εκπαίδευση όχι, θεωρώντας διορισμούς τις 12μηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Με συντεχνιακές λογικές, που ανάλογες υποστήριξε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους, αλλά και μέσα στον ίδιο κλάδο, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την ταξική ενότητα στον αγώνα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης βγήκε και ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής επιμένοντας ότι «δεν είναι σωστό να βλέπουν οι μαθητές τέτοιες εικόνες στην αυλή του σχολείου τους», ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φύγουν αμέσως διότι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στο σχολείο (!) και ότι διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του ΕΠΑΛ. Έτσι, με αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ προσπάθησε να σταματήσει την κινητοποίηση, ερχόμενος στην ίδια όχθη με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τη στιγμή που δεκάδες συνάδελφοι προσπαθούσαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: Δικαίωμα στην εργασία, ουσιαστική εκπαίδευση για τα παιδιά μΕΑ. Από τις ταξικές δυνάμεις μπήκε ξεκάθαρα το ζήτημα πως το καλύτερο μάθημα για τους μαθητές είναι ο αγώνας των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.

Το επόμενο διάστημα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά χρειάζεται να συνεχιστεί ο αγώνας για τα δικαιώματά μας. Σημαντικός σταθμός οι συγκεντρώσεις της Παρασκευής 7 Απρίλη, μέρα συνεδρίασης του Eurogroup για το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.

Καβάλα:18:30΄ πλατεία Καπνεργάτη

Ξάνθη: 19:00΄ πλατεία Ελευθερίας

AttachmentSize
κινητοποίηση 5.4.doc190 KB