Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κέρκυρας: Επιλογή Διευθυντών στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Τραγωδία παιγμένη σε 2 πράξεις!!!

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Μπάχαλο! Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει τη στάση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας στη διαδικασία επιλογής διευθυντών. Ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχει κυρίως η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (Παρεμβάσεις -  Ενότητα - ΛΑΕ) με τη διφορούμενη και “ναι μεν αλλά” στάση που κράτησε σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Σε 2 απανωτές Γενικές Συνελεύσεις, μνημεία συνδικαλιστικού ακροβατισμού και πολιτικού οπορτουνισμού, μεθοδεύτηκε η, προαποφασισμένη για αυτούς, συμμετοχή των αιρετών του Σωματείου στη διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών. Όλες οι άλλες παρατάξεις όχι μόνο δεν πάλεψαν την απεργία - αποχή αλλά ξεκάθαρα την υπονόμευσαν έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν την συμμετοχή των συναδέλφων ως άλλοθι για να γίνουν οι ίδιοι αξιολογητές. Βέβαια οι "βαριοί συνδικαλιστές" κράτησαν τα χέρια τους καθαρά "υπακούοντας" στην απεργία - αποχή αλλά με μισή καρδιά. Όπως πάντα στην προσπάθεια να θεωρητικοποιηθεί η επιθυμία τους να αξιολογήσουν, να μην γίνουν οι κακοί και να παίξουν στο παιχνίδι επιλογής διευθυντών επιστρατεύτηκε ο μαρξισμός, τα κριτήρια του Λένιν για τον ορισμό της έννοιας της τάξης, οι θεωρητικοί του αναρχισμού και άλλα παρόμοια βαρύγδουπα που μόνο στόχο είχαν τον αποπροσανατολισμό.     

Απέναντι στην ξεκάθαρη θέση του ΠΑΜΕ, μία θέση που είχε εκφράσει από την αρχή για αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης -και στους Συλλόγους και στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ- ενάντια στα σχέδια του υπουργείου παιδείας να εμπλέξει τους εκπαιδευτικούς στην πρώτη φάση της αξιολόγησης μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων είχαμε:

 

  • Την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (Παρεμβάσεις - Ενότητα - ΛΑΕ), που με κάθε τρόπο προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τη διαδικασία με την αξιολόγηση που έρχεται. Από τη μία έλεγαν ότι είναι αξιολόγηση και από την άλλη όχι (έτσι για να πιάνουμε όλες τις απόψεις). Από τη μία έλεγαν απεργία – αποχή γιατί είναι ο δρόμος ενάντια στην αξιολόγηση και από την άλλη απεργία – αποχή αναγκαστικά γιατί έτσι λέει η ΑΔΕΔΥ. Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ για τη συνέντευξη, από τη μία θα σεβαστούν τη γνώμη του Συλλόγου (τον οποίο όμως την ίδια μέρα είχαν καλέσει να απέχει!!!) και από την άλλη όπου κρίνουν αυτοί (;) δε θα τη σεβαστούν. Αξιολόγηση με τα όλα της δηλαδή... Να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες κρίσεις είχαν προτείνει/ψηφίσει παύλα (-) τι άλλαξε τώρα;;;
  • Την ανοιχτή απεργοσπαστική στάση της ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία πιστή στις κυβερνητικές της καταβολές της καλούσε ανοιχτά σε συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης παρά την ύπαρξη απόφασης από την ΑΔΕΔΥ για απεργία - αποχή, καθιερώνοντας νέα ήθη και έθιμα στο συνδικαλιστικό κίνημα!
  • Την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, που προκλητικά στήριξε την κυβερνητική πολιτική και την αντιδραστική αξιολόγηση στην εκπαίδευση.

Ας μην κόπτονται λοιπόν και αισθάνονται απογοητευμένοι για τη στάση των συναδέλφων στην Κέρκυρα που οι περισσότεροι μπήκαν στη διαδικασία της αξιολόγησης των διευθυντών. Ας μην ψάχνουν να βρουν τι φταίει και γιατί φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το φαιδρό επιχείρημα ότι επειδή η απεργία - αποχή δεν πέρασε άρα σημαίνει ότι ήταν λάθος, θα το ζήλευε και ο Γαβρόγλου. Πως εξηγούν όλοι αυτοί ότι στην Πρωτοβάθμια τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία - αποχή ήταν τεράστια; Εκεί δηλαδή η απεργία - αποχή ήταν σωστή ενώ στην Δευτεροβάθμια δεν ήταν;;;

Έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης με τη μονίμως διφορούμενη και μεσοβέζικη στάση τους, η οποία περισσότερο μπερδεύει παρά καθοδηγεί. Στάση, η οποία αφήνει στο περιθώριο τους εκπαιδευτικούς και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα πίσω από κλειστές πόρτες με παραγοντίστικο τρόπο. Η δουλειά του σωματείου είναι να οργανώνει, να διαμορφώνει αιτήματα που θα βοηθάνε στο προχώρημα της συνείδησης σε ταξικό προσανατολισμό, να ετοιμάζει τους συναδέλφους για τις μάχες που οφείλουμε να δίνουμε με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αντί για αυτό επιλέγουν να συμβιβάζονται με τις δυσκολίες και να χαϊδεύουν αυτιά με μόνο στόχο τη διαμόρφωση εκλογικών συσχετισμών....

Η πρόταση του ΠΑΜΕ είχε ως κριτήριο το πως με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση που έρχεται στην εκπαίδευση και έχει ήδη ξεκινήσει στο υπόλοιπο Δημόσιο. Όσοι τώρα γίνονται αξιολογητές πως μετά θα πείσουν ενάντια στην αξιολόγηση;;; Όλα θυσία στο βωμό των εκλογικών ποσοστών... Άλλωστε οι πληροφορίες από την πρώτη μέρα των συνεντεύξεων αλλά και τα αμέτρητα αλισβερίσια δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας...  

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η στάση τους οδηγεί στον αφοπλισμό και στην ενσωμάτωση του κινήματος, αποτελεί "βούτυρο στο ψωμί" της κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ . Με λίγα λόγια βάζουν πλάτη να προχωρήσει η κυβέρνηση τα σχέδια της.

 

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τους συναδέλφους που μπήκαν μπροστά στα σχολεία τους και απείχαν από τη διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Συνάδελφοι που υλοποίησαν την ΑΠΟΧΗ υπήρξαν σε κάθε σχολείο σχεδόν της Κέρκυρας.

Η αγωνιστική αυτή στάση των συναδέλφων έρχεται να συναντηθεί με την αντίστοιχη στάση χιλιάδων άλλων σε όλη τη χώρα και με τις δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που κάλεσαν σε αποχή, παρά και ενάντια στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Έτσι, εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία.

Είναι επίσης μια ισχυρή παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται τη νέα σχολική χρονιά ενάντια στο σχολείο των περικοπών, της αδιοριστίας, της υποβάθμισης της γνώσης και της « νέας;» - « καλής;» - «αριστερής;» αξιολόγησης .

 

Καλούμε όλους του συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους

και να συνεχίσουν τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική.

Απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία παρά και ενάντια σε παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό

Να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο μαζικά, η αντίθεσή μας ενάντια στη λαιμητόμο της αντιδραστικής κρατικής αξιολόγησης.

AttachmentSize
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ.doc51.5 KB