Γραμματεία Εκπαιδευτικών Β΄ βάθμιας Χίου: Για τους μαθητές που ταλαιπωρήθηκαν από τον τελευταίο σεισμό στα νησιά

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει και πάλι πως ούτε θέλει ούτε και μπορεί να υλοποιήσει το αυτονόητο: Όλοι οι μαθητές ανεξαιρέτως των νησιών που υπέστησαν την ταλαιπωρία με τη διακοπή των πανελληνίων εξετάσεων λόγω του σεισμού να μπουν σε ειδικό καθεστώς με ίσους και δίκαιους όρους (ποσόστωση, επιπλέον θέσεις εισακτέων σε κάθε σχολή κλπ)

Έτσι, εκτός της παντελούς απουσίας πολιτικής αντισεισμικής θωράκισης των νησιών, με ένα αυθαίρετο τρόπο δημιουργεί και επιπλέον διαφοροποιήσεις και αντιπαλότητα με την τακτική της μεταξύ περιοχών, νησιών, μαθητών, γονιών, πριμοδοτωντας κάποιους περισσότερο, κάποιους λιγότερο και άλλους καθόλου. Το δήθεν ενδιαφέρον της αποδεικνύεται κάλπικο.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ουσιαστικής και ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει σταθερά μεγάλος κίνδυνος στη σεισμογενή περιοχή μας οι μαθητές να βρεθούν σε σχολεία – «σφαγεία».

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές από κοινού σε όλα τα νησιά  να απαιτήσουμε αυτό που το ΠΆΜΕ από την πρώτη στιγμή ζήτησε:

 

  • Να ενταχθούν στο ίδιο ειδικό καθεστώς μοριοδοτησης όλοι χωρίς εξαίρεση οι μαθητές που υπέστησαν την ταλαιπωρία της διακοπής των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω του σεισμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να πραγματοποιηθούν ΑΜΕΣΑ ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.
  • Ο έλεγχος να διεξαχθεί σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.
  • Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
  • Πλήρης και άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιοχές και άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (υλικοτεχνική υποδομή, προσλήψεις εκπαιδευτικών κλπ)
AttachmentSize
-Ββάθμια-σεισμοί.doc28.5 KB