Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αχαΐας: Κάθε είδους μεθοδεύσεις για την εφαρμογή του Π.Δ.79/2017 στα σχολεία της Πάτρας

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Σε εφαρμογή του Π.Δ. 79, που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί ένα μεγάλο μέρος από τις τελευταίες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας προσπαθεί να "εξαλείψει" τα κενά σε δασκάλους, μετακινώντας μαθητές απ' το σχολείο της περιοχής τους.

   Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, στο οποίο η Δ/νση της Α/θμιας Εκ/πσης αρνήθηκε τη δημιουργία 3ου τμήματος στην Α' Τάξη, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα διδασκαλίας. Κατά συνέπεια οι "πλεονάζοντες" (πέραν των 50) μαθητές θα έπρεπε να γραφτούν σε άλλα σχολεία.

   Όμως  το επιχείρημα της Δ/νσης περί έλλειψης αίθουσας ήταν έωλο, αφού υπάρχει διαθέσιμη μία από τις δύο αίθουσες σίτισης, η οποία, σύμφωνα με έγγραφο της Αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Πατρέων, πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μάθημα. Άλλωστε ο ίδιος ο Διευθυντής του σχολείου είχε εξαρχής προτείνει τη χρήση της. Παρ' όλα αυτά, η Δ/νση της Α/θμιας επέμεινε στην άρνησή της, υποστηρίζοντας ότι στην πολεοδομική άδεια του σχολικού κτηρίου η εν λόγω αίθουσα είναι …δηλωμένη για διαφορετική χρήση (!) Με λίγα λόγια, χωρίς να υπάρχει θέμα ουσιαστικής καταλληλότητας, χρησιμοποίησαν "νομικίστικα" τερτίπια, μόνο και μόνο για να αποτρέψουν τη δημιουργία επιπλέον τμήματος και συνεπώς να "εξοικονομήσουν" μια θέση εκπαιδευτικού!

   Οι γονείς του σχολείου έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση της Α/θμιας την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν αποφάσεις της Διοίκησης που υπονομεύουν το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών τους να φοιτούν στο σχολείο της περιοχής τους.

   Σήμερα, μετά τον αγιασμό, με τους γονείς συγκεντρωμένους στην αίθουσα τελετών του σχολείου και μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με τη Δ/νση της Α/θμιας, τους ανακοινώθηκε ότι τελικά θα προχωρήσουν στη δημιουργία 3ου τμήματος, αρκεί οι γονείς να δηλώσουν συναίνεση στη χρήση της αίθουσας.

   Θεωρούμε ότι είναι μια μικρή νίκη, που όμως μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στη μάχη για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Η πλήρης συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, η συνεχής υποστήριξη των εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ και κυρίως η αγωνιστικότητα των ίδιων των γονιών, απέτρεψαν τον σχεδιασμό της Διοίκησης.

   Συνάδελφοι,

  Οι συνέπειες της εφαρμογής στην Α/θμια Εκπ/ση του Π.Δ. 79 είναι πολύ σοβαρές, τόσο όσο αφορά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όσο και τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα. Η Διοίκηση έχει τώρα έναν νέο μηχανισμό διαχείρισης του "πλεονάζοντος" μαθητικού πληθυσμού, για να κρύβει τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και να καταφεύγει σε "λύσεις εκ των ενόντων". Η "λύση" που πρόκρινε για το 64ο δεν αφορά μόνο αυτό το σχολείο, όπως έχει η ίδια παραδεχτεί. Έτσι καταλήξαμε στην Πάτρα τα "επίσημα" κενά να έχουν καλυφτεί όλα με τους υπεράριθμους και ουσιαστικά να μην υπάρχει δυνατότητα για αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ.

   Η απάντησή μας σε μια χρονιά που τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα μπαίνουν στον Προκρούστη της "δίκαιης ανάπτυξης", σε μια χρονιά επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση, είναι μόνο μία: Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας και μαζί με όλους τους εργαζομένους δυναμώνουμε την πάλη για τη ζωή που μας αξίζει!

AttachmentSize
ΤΥΠΟΥ 11-9-2017 .doc112.5 KB