Για το 36ο Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ και τις αθλιότητες του εργοδοτικού συνδικαλισμού τύπου Κουρουτού

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Απαντάμε με τη μαζική μας συμμετοχή στην Απεργία στις 4 Φλεβάρη

1.Στις 23-24 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το 36ο Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας). Σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαπολύσει λυσσασμένη επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και λίγες μέρες πριν φέρει προς ψήφιση το νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό, το βασικό ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολήσει το συνέδριο της Ομοσπονδίας είναι η επίθεση που έχουν δεχτεί οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί τα τελευταία τρία χρόνια και η ανάγκη απάντησης στην επίθεση αυτή με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει κι αυτή η αντιλαϊκή λαίλαπα, για να αποκρουστεί η επίθεση εργοδοσίας - Κυβέρνησης - Ε.Ε. Τίποτα απ’ όλα αυτά, ωστόσο, δεν απασχόλησε το συνέδριο!

2.Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, «Ενότητα» (Κουρουτός, πρώην βαθύ ΠΑΣΟΚ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της γνωστής σε όλους Γ.Σ.Ε.Ε., επικεφαλής του ΚΑΝΕΠ της Γ.Σ.Ε.Ε και εκ των υστέρων συνοδοιπόρος του ΣΥΡΙΖΑ), που τόσα χρόνια είναι πλειοψηφία, έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στον κλάδο. Αλωνίζουν οι σχολάρχες, ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις και επι της ουσίας δεν κάνουν τίποτα.  Αντί να απολογείται γι ΄αυτή την κατάσταση ή τουλάχιστον να ανοίξει έστω τη συζήτηση, η μοναδική πρεμούρα των εργατοπατέρων της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ ήταν η μεθόδευση για την αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού της Ομοσπονδίας με τον αποκλεισμό και την άρνησή της να νομιμοποιήσει τους συνέδρους από τα σωματεία «ο Βύρων» και «Γαλάτεια Καζαντζάκη». Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, και η στάση την πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ, «Ενότητα», αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Παίζοντας βρώμικο ρόλο δεν διστάζουν, μπροστά και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, να αλλοιώσουν τους πραγματικούς συσχετισμούς μέσα από νόθες διαδικασίες, σωματεία - σφραγίδες, σωματεία που στήνουν μαζί με την εργοδοσία κ.α.

Απογυμνωμένη από κάθε νομικό-τυπικό επιχείρημα για τη μη εγγραφή των δύο σωματείων (αφού τα Καταστατικά και των δύο σωματείων είναι πλήρως εναρμονισμένα με το Καταστατικό της ΟΙΕΛΕ) , η πλειοψηφία της «Ενότητας», κατέφυγε σε μια πρωτοφανή επίθεση σε Σωματεία που εκπροσωπούν εκατοντάδες εργαζόμενους και είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ουσιαστικά όμως, ομολόγησε μέσα στο συνέδριο, ότι επιλέγει, με μια προκλητική καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική απόφαση να αλλοιώσει τον πραγματικό συσχετισμό. Αιτία της μη εγγραφής, όπως ξεδιάντροπα δήλωσαν, είναι ότι συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ είχε δηλώσει παλιότερα μέσα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ότι : «Δεν θα επιτρέψω στο Δούρειο Ίππο του ΠΑΜΕ να μπει στην Ομοσπονδία»!! Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Αυτό τους ενοχλεί, αυτό τους πονάει! H γραμμή της διεκδίκησης και της σύγκρουσης με Κυβερνήσεις και εργοδοσία παντού. Αυτό αποδεικνύουν τα λόγια της πλειοψηφίας, η οποία, σε ομιλία εκπροσώπου της, ομολόγησε ανοιχτά ότι «δεν παλεύουμε ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά τη στηρίζουμε και μέσω θεσμικών προτάσεων επιδιώκουμε θα λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου». Στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που φέρνει για ψήφιση το νόμο λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, που υλοποιεί το βάρβαρο 3ου μνημόνιο, που ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες των επιχειρηματικών ομίλων και τη μεγαλοεργοδοσίας τσακίζοντας κάθε έννοια δικαιώματος.

3.Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του συνεδρίου, έκαναν προσπάθεια με τις τοποθετήσεις - παρεμβάσεις τους να αναδείξουν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, τα κυβερνητικά μέτρα και τους σχεδιασμούς που τσακίζουν τις ζωές μας , που κατεδαφίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

4.Η παράταξη της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, που στηρίζει το ΠΑΜΕ, κατάφερε να εκλέξει και δεύτερο μέλος στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του συνεδρίου είναι: «Ενότητα» 11 έδρες στο νέο Δ.Σ (11 το 2013), Παρεμβάσεις 2 έδρες (2 το 2013), ΑΣΚ(το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 2 έδρες (1 το 2013), ΡΑΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ) καμία έδρα (1 το 2013) Η ΡΑΚΕ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο στο συνέδριο και στήριξε τις Παρεμβάσεις. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κατάφεραν να βγουν ενισχυμένες παρότι η μη εγγραφή των σωματείων του Ηρακλείου και του «Βύρωνα» αλλοίωσε τους συσχετισμούς. Παρόλα αυτά ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν ανοργάνωτοι (περίπου 2500 συμμετείχαν σε σύνολο πάνω από 100000 πανελλαδικά).

5.Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλους τους χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, θα εντείνουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε χλωρό κλαρί Κυβερνήσεις-ΕΕ-εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με όλες μας τις δυνάμεις, δυναμώνοντας την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, δοκιμάζοντας τη δύναμή μας, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια μας. Σε αυτή την υπόθεση, σε αυτή τη μάχη, θα δώσουμε όλες μας στις δυνάμεις το επόμενο διάστημα, πρώτα από όλα στους χώρους δουλειάς, αλλά και στην Ομοσπονδία. Θα δώσουμε τη μάχη για όλα το προβλήματα στους χώρους δουλειάς (απολύσεις , απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τρομοκρατία) με αιχμή τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η επιτυχία της Πανελλαδικής - Πανεργατικής Απεργίας στις 4 Φλεβάρη και στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ενάντια στο νόμο λαιμητόμο που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση. Να δώσουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Εκπαίδευση μαχητικό παρόν. Κανένας για μάθημα στο Σχολείο και το Φροντιστήριο!

Όλοι στον αγώνα ξεσηκωμός!

Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε, συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι, στον αγώνα για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού όχι μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

 

Αθήνα, 27-1-2016

AttachmentSize
36ο Συνέδριο ΟΙΕΛΕ_ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.docx106.07 KB