Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ: Αβάντα στην κυβέρνηση από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Μοναδική φωνή υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

 
Στήριξη της κυβέρνησης, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, προσφέρει η πλειοψηφία των παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ, όπως φάνηκε και στη χτεσινή, πρώτη, μετά τις βουλευτικές εκλογές, συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Στην αντίπερα όχθη στάθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που ξεκαθάρισαν ότι, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πραγματικός αντίπαλος είναι εδώ και ότι η πολιτική που ασκείται έχει το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επεσήμαναν ότι η συμφωνία που λέει ότι θα κάνει η κυβέρνηση θα έχει εξ αντικειμένου αντιλαϊκό χαρακτήρα, γιατί κινείται στο πλαίσιο της ΕΕ και γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το πώς ο λαός θα πληρώσει το χρέος της πλουτοκρατίας. Πρόσθεσαν ότι αλλαγές από την κυβέρνηση θα γίνουν, αλλά δε θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Θα δώσουν τα ψίχουλα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν τη φτώχεια, όπως εκλαϊκευτικά είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος.

Απαντώντας σε όσους λένε ότι «το ΠΑΜΕ προβάλλει μαξιμαλιστικά αιτήματα», έθεσαν την ερώτηση αν, για παράδειγμα, είναι μαξιμαλιστικό το αίτημα να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία, ώστε να μην πεθαίνει ο κόσμος, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι θα διορίσει μόνο 1.000 άτομα. Αυτό δεν μπορεί να μην το διεκδικήσεις να υλοποιηθεί άμεσα, δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στις απολύσεις, στην εξαθλίωση, στη φτώχεια, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Για τις συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέφεραν ότι δε δέχονται να μπει το κίνημα κάτω από την ομπρέλα του κυβερνητισμού, γιατί όσες φορές έγινε αυτό, το πλήρωσαν ακριβά και οι εργαζόμενοι και το κίνημα. Στο σύνθημα «ανάσα αξιοπρέπειας», που κυριάρχησε στις πλατείες, αντιπαρέθεσαν ότι την αξιοπρέπειά του ο λαός την κατοχυρώνει όταν στις διαδηλώσεις κρατάει τη δική του σημαία, τη σημαία των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων και όχι τη σημαία των συμφερόντων των εκμεταλλευτών του.

Τώρα, όπως ειπώθηκε, οι δυνάμεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και με όρους κινήματος φοράνε το καπέλο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άσκησαν κριτική και στις «Παρεμβάσεις», καθώς αποτελούν πρακτικά στήριγμα του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλοι συνδικαλιστές άσκησαν, επίσης, κριτική στα στελέχη του ΜΕΤΑ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), γιατί στη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο είπαν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι σε θετική κατεύθυνση, ενώ αφήνουν στο δρόμο 250 απολυμένους και περίπου 3.000 διαθέσιμους.

Το ΜΕΤΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, επιχείρησε να ερμηνεύσει την ψήφο που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σαν ψήφο που εμπεριέχει την απαίτηση να επανακτήσουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα και κατακτήσεις, όταν πουθενά στο πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν υπάρχει δέσμευση για κάτι τέτοιο. Οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ ισχυρίστηκαν ακόμα πως προϋπόθεση για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις είναι η διαγραφή του χρέους, θέλοντας να κρύψουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δε θέτει ζήτημα διαγραφής του ονομαστικού χρέους, αλλά διαπραγματεύεται με ποιους όρους θα το πληρώσει ο λαός.

Οι άλλες παρατάξεις (οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ ανακοίνωσαν τη μετονομασία τους σε «Πρωτοπορία») στην ουσία στήριξαν και αυτές την κυβέρνηση, καλλιεργώντας στάση αναμονής στους εργαζόμενους, με θέσεις όπως «να δούμε τι θα κάνει και μετά θα κρίνουμε».