Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Ανακοίνωση για τους πρόσφυγες και κάλεσμα σε εκδήλωση

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας, κυρίως από τη Συρία αλλά και άλλες χώρες στις οποίες εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πολύμορφες επεμβάσεις.

Η σημερινή κατάσταση θα συνεχίσει να οξύνεται και οι λαοί θα ξεσπιτώνονται όσο οι πόλεμοι συνεχίζουν. Αναπόφευκτα η Ελλάδα ως χώρα εισόδου θα υποδέχεται τις καραβιές μεταναστών. Τα νησιά του Αιγαίου θα είναι οι πρώτοι αποδέκτες τους.

Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι από ανύπαρκτες έως εντελώς ανεπαρκείς, ενώ χιλιάδες από αυτούς παρότι έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα δημιουργώντας επιπλέον την "πρώτη ύλη" για καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος από την κυβέρνηση στα  πλαίσια  της δήθεν "αλληλεγγύη" των "εταίρων" και των οργάνων της ΕΕ, που ευθύνονται σημαντικά για τη δημιουργία και την ανακύκλωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είναι αδιέξοδη.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα ώστε:

•          Nα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.

•          Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.

•          Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

•          Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς (εργασία, οικογένειες κ.λπ.).

    Χρειάζεται να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, η γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη , να δυναμώσουν τα εργατικά λαϊκά κινήματα ως μοναδική προϋπόθεση για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων.

Καλούμε τον εκπαιδευτικό κόσμο του νησιού να συμμετέχει στην εκδήλωση που οργανώνει η ομάδα στήριξης μεταναστών και προσφύγων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20/06/2015 στο χώρο πίσω από το Επαρχείο Καλύμνου στις 20:30. Για την οργάνωση της εκδήλωσης η ομάδα συνεδριάζει κάθε Τρίτη στην καφετέρια Αίγλη στις 21:00.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

AttachmentSize
για τους πρόσφυγες και κάλεσμα σε εκδήλωση.doc39 KB