Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Για το σεισμό στην Κω

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού  που έπληξε την Κω, καθώς και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Αναδείχθηκε, δυστυχώς με τραγικό τρόπο, για μια ακόμη φορά η ανάγκη ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας της χώρας και του  πληθυσμού  της.

Με  αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν και σχολικά συγκροτήματα του  νησιού, η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου τονίζει ότι ήταν χρόνιο αίτημά της ο  αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων, κάτι που ποτέ δεν έγινε ολοκληρωμένα.

Οι ζημιές που υπέστησαν το 1ο Γυμνάσιο Κω, το 1ο ΓΕΛ και το 2ο ΓΕΛ, σύμφωνα με τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου, τα  καθιστούν ακατάλληλα για  να υποδεχθούν τους μαθητές τους τον Σεπτέμβρη.

Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης αυτών των  κτηρίων. Θα χρειαστούν γενναία κρατική χρηματοδότηση, αλλά και παράκαμψη γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών για την έγκαιρη  ολοκλήρωση των αναγκαίων παρεμβάσεων. Η εύκολη λύση της διπλοβάρδιας που ήδη ακούγεται, δηλαδή πρωινής και απογευματινής λειτουργίας των σχολείων, θα πρέπει να φύγει από το μυαλό αυτών που τη σκέφτονται. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την  υποχρέωσή της να παραδώσει έγκαιρα τα σχολεία, με πλήρη ασφάλεια, στους  μαθητές της Κω, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο αντισεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση δεν πρέπει να  έρχονται στο προσκήνιο μόνο μετά από μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς. Αντίθετα, πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο μιας πολιτικής που θα διασφαλίζει  την  ανθρώπινη  ζωή  πρώτα  απ΄όλα και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αυτό πρέπει να είναι και η απαίτηση του λαού και των συλλογικών οργάνων του.

Η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου απαιτεί ακόμα την ολόπλευρη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των πληγέντων από τον σεισμό.   

AttachmentSize
για το σεισμό.doc39.5 KB