Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Για τη συζητούμενη απογευματινή λειτουργία των σχολείων

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Ανακοίνωση για τη συζητούμενη απογευματινή λειτουργία των σχολείων

που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό στην Κω

 

Η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εύχεται στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στον αγώνα για μόρφωση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση.

Η Β' ΕΛΜΕ θέλει να σταθεί ιδιαίτερα στα προβλήματα που δημιούργησε ο πρόσφατος σεισμός σε σχολικά συγκροτήματα και τα κατέστησε ακατάλληλα για λειτουργία. Η αναγκαστική συστέγαση των δυο Γενικών Λυκείων της πόλης της Κω και του 1ου Γυμνασίου Κω σε άλλα σχολικά συγκροτήματα με απογευματινή λειτουργία αναδεικνύει πολλές ελλείψεις, δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες που απαιτούν άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση.

Πρώτα απ' όλα, τα πληγέντα σχολικά συγκροτήματα πρέπει να παραδοθούν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς απολύτως ασφαλή και όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτό απαιτεί γενναία  χρηματοδότηση, την οποία οφείλει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει άμεσα. Τα ποσά που λέγεται ότι ήδη εξασφαλίστηκαν, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, κρίνονται ανεπαρκή. Η αποκατάσταση των ζημιών δεν πρέπει να καθυστερήσει λόγω έλλειψης χρημάτων.

Επιπλέον, με δεδομένη την αναστάτωση των οικογενειών από την απογευματινή λειτουργία των σχολείων, αλλά και τη λειτουργία σε ολοήμερη βάση κάποιων σχολικών συγκροτημάτων, θα  πρέπει να παρθούν μέτρα από το δήμο και την κυβέρνηση:

  • Διευκόλυνση στη μετακίνηση των μαθητών με πύκνωση και επέκταση των αστικών συγκοινωνιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι μετά το τέλος της τουριστικής σαιζόν.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων.

Εξάλλου, λόγω του ότι πολλοί συνάδελφοι που θα δουλεύουν στην απογευματινή βάρδια έχουν παιδιά μικρών ηλικιών, θα πρέπει με ευθύνη του Δήμου Κω να λυθεί το ζήτημα της φύλαξής τους και της φροντίδας τους κατά τις απογευματινές ώρες. Η απασχόληση των εργαζόμενων των βρεφονηπιακών σταθμών για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνεται στη βάση της προαιρετικότητας και προφανώς με υπερωριακή αμοιβή. 

 

Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά την άμεση ανάγκη να γίνει σοβαρός έλεγχος και όπου χρειάζεται πρόσθετη αντισεισμική παρέμβαση και στα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα της Κω, αλλά και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, ανεξάρτητα αν στον τελευταίο σεισμό υπέστησαν εμφανείς ζημιές. Ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων πρέπει να είναι περιοδικός και ουσιαστικός, ώστε να προλαμβάνονται καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα στην Κω.

Ταυτόχρονα είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων η άμεση ίδρυση και κατασκευή Τρίτου Γυμνασίου και η οικοδόμηση νέου κτηρίου για το 1ο ΓΕΛ στην Κω.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να διεκδικηθούν αποφασιστικά από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο πάλης για το σχολείο που ονειρεύονται και έχουν   ανάγκη οι μαθητές μας.  

AttachmentSize
λειτουργία σχολείων μετά το σεισμό στην Κω.doc42 KB