Α.Σ.Ε. στο Σ.Ε.Π.Ε. Καλύμνου: Για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Καλύμνου αλλά και στη Γενική Συνέλευση στο νησί της Καλύμνου, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 01/06/2017 με σκοπό την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου και εκλογής αντιπροσώπων για την 86η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. 

Ειδικά, από την πλούσια συζήτηση στη Συνέλευση αναδείχθηκε ως βασικό και κύριο πρόβλημα το γεγονός της αλλαγής κατεύθυνσης στη δράση τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας, ώστε η απάντηση που θα δώσει ο κλάδος στη νέα πολυμέτωπη επίθεση Κυβέρνησης – Ε.Ε., μετά και την ψήφιση του 4ου μνημονίου και του ειδικού μνημονίου για την Παιδεία, να ανταποκρίνεται στις συνθήκες και τις απαιτήσεις των καιρών. 

Από τη σκοπιά αυτή, ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε επίσημα τους συνάδελφους για την ένσταση που καταθέσαμε για όλη τη διαδικασία των εκλογών. Με βάση την, εξειδικευμένη για τις νησιωτικές περιοχές, εγκύκλιο της Ομοσπονδίας (που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, με ημερομηνία 03/05/2017) για τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, αποτελέσματα δίχως την παρουσία δικηγόρου δε γίνονται δεκτά στην Ομοσπονδία, κάτι που ήταν γνωστό και στον Πρόεδρο του απερχόμενου Δ.Σ. 

Παρόλα αυτά, στα 4 από τα 5 νησιά της Επαρχίας και πιο συγκεκριμένα σε Λέρο, Πάτμο, Αστυπάλαια και Λειψούς (πλην Καλύμνου δηλαδή) οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν άνευ δικηγόρου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι 118 (από τους 255) συνάδελφοι ψήφισαν στον «αέρα». Πρόκειται για απροκάλυπτη αλλοίωση της διαδικασίας των εκλογών, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου, ο οποίος προχώρησε στη διενέργειά τους χωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις επιπτώσεις. 

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως τα αποτελέσματα από τις εφορευτικές επιτροπές των υπολοίπων -πλην Καλύμνου- νησιών μοιραζόταν τηλεφωνικά και με ανοικτή ακρόαση και ενώ η κάλπη στην Κάλυμνο ήταν ακόμα ανοιχτή.

Το επιχείρημα, από την άλλη, περί υπερβολικού κόστους από πλευράς του Συλλόγου για 5 δικηγόρους καταρρίπτεται από το πλεονασματικό ταμείο των 8.000 και πλέον ευρώ που έχει ο Σύλλογος, όπως τονίστηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο μέσα στην Γ.Σ. αλλά και από την ίδια την εγκύκλιο της Δ.Ο.Ε. που κάνει σαφές πως «το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα καλύψει το κόστος που αφορά τους πέραν του ενός δικηγόρους για κάθε Σύλλογο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα». 

Επιπλέον, το απερχόμενο ΔΣ δε συνεδρίασε, ως όφειλε, για τα θέματα επί της διαδικασίας των εκλογών παρά μόνο για την επιλογή της ημερομηνίας και την Ημερήσια Διάταξη και έτσι ένας μόνο άνθρωπος, πέρα από κάθε συλλογική διαδικασία, “έτρεξε” μόνος του όλες τις εκλογές (ημερομηνία κατάθεσης ψηφοδελτίων, αποστολή των ψηφοδελτίων στα άλλα νησιά). 

Συν τοις άλλοις, η παράταξη με επικεφαλής τον απερχόμενο Πρόεδρο του Συλλόγου «ξεχνούσε» να αποσύρει υποψηφίους που του είχαν τονίσει πως δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, βάζοντάς μας σε σκέψεις πως ετοίμαζε το ψηφοδέλτιό του μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν τις αρχαιρεσίες, πολλές μέρες δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των ψηφοδελτίων που είχε ορίσει ο ίδιος (και όχι το Δ.Σ.)! 

Τέλος, θέλουμε να ενημερώσουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους για τον απαράδεκτο τρόπο που συμπεριφερόταν ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ στους υποψήφιους του ψηφοδελτίου μας κάθε φορά που ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τη διαδικασία των εκλογών και τα ψηφοδέλτια. 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε όλα αυτά και να επιτρέψει οι διαδικασίες να γίνουν όπως θέλουν και έχουν μάθει κάποιοι να κάνουν επί χρόνια. Οι εκλογές αυτές ήταν πολύ σημαντικές τόσο για τον Σύλλογό μας όσο και για ολόκληρο τον Κλάδο καθώς το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα εκλεγεί με βάση τους αντιπροσώπους που στέλνουμε. Κάποιοι όμως με τις πρακτικές τους, επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά το γεγονός ότι θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα-ουρά των εκάστοτε Κυβερνήσεων, ένα κίνημα με μια ηγεσία υποχείρια στις επιδιώξεις και τα “θέλω” του Υπουργείου, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αυτή τη γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού στηρίζουν με την ψήφο τους, όταν πάνε στη Γενική Συνέλευση του Κλάδου κι ας εμφανίζονται στους Συλλόγους με δήθεν "ανεξάρτητα" ψηφοδέλτια. 

Καλούμε τους συναδέλφους να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που έρχονται, να μη δείξουν πλέον καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, που είναι ανάγκη και δυνατότητα της εποχής μας.

AttachmentSize
ΔΤ για τις αρχαιρεσίες 1 Ιούνη στον Σύλλογο για ΔΣ και αντιπροσώπους 6.6.2017.doc59 KB