Α.Σ.Ε. Ιωαννίνων: Να μην περάσει η έξωση του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Ανάπηρων Παιδιών

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Πρόσφατα, το Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων αποφάσισε να πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο, το Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Ανάπηρων Παιδιών (ΣΑΠ) που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Όπως ισχυρίζεται το ΔΣ, θέλει να αξιοποιήσει τους χώρους του δημόσιου σχολείου για δραστηριότητες της εταιρείας.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ αυτή την απόφαση, καλώντας τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους της ΕΛΕΠΑΠ, του ΣΑΠ και τις οικογένειες των παιδιών να μην επιτρέψουν την έξωση. Να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.

Την τελευταία 20ετία (τουλάχιστον), το πρόβλημα στα Ειδικά Σχολεία πανελλαδικά και στα Γιάννενα είναι οξυμμένο σε τραγικό βαθμό. Παρόλα αυτά Ε.Ε., κυβερνήσεις, Περιφέρεια και Δήμος δεν έχουν σχεδιάσει, προγραμματίσει και χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ούτε ενός Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Νομό Ιωαννίνων. Δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τη βελτίωση των υπαρχουσών κτηριακών υποδομών των Δημόσιων μονάδων Ειδικής Αγωγής. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει στη διάλυση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας και ειδικής αγωγής. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και ενηλίκων ΑμΕΑ, είτε δέχεται υποβαθμισμένες (και κάποιες φορές μηδενικές) εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και θεραπείες, είτε χρυσοπληρώνει ιδιώτες εκπαιδευτές-θεραπευτές για υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρονται δωρεάν από το κράτος.

Αντίθετα σε όλους τους τομείς της ειδικής αγωγής και πρόνοιας χρηματοδοτούνται, ενισχύονται με κονδύλια, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα κάθε λογής ΜΚΟ και «φιλανθρωπικές οργανώσεις (Αμεα, ψυχική υγεία, πρόσφυγες, άστεγοι, εγκαταλελειμμένα παιδιά κλπ). Αυτή είναι η πολιτική για την ενίσχυση της περιβόητης «κοινωνικής οικονομίας». Δηλαδή το κράτος αποποιείται την ευθύνη και το «κόστος» για την πρόνοια και την ειδική αγωγή και τα μεταφέρει στις οικογένειες, τον εθελοντισμό (δηλαδή τσάμπα εργασία), την φιλανθρωπία των επιχειρηματιών. Οι ΜΚΟ λειτουργούν ως δούρειος ίππος για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα, για το πέρασμα όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η ΜΚΟ ΕΛΠΕΠΑΠ και σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση του ΔΣ κατά του δημόσιου σχολείου. Η αλήθεια είναι ότι η « «ΕΛΕΠΑΠ» συγκροτήθηκε, ανέπτυξε τις υποδομές και εξοπλίστηκε με μηχανήματα υποστήριξης ΑμεΑ μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή με κρατικό χρήμα, ενώ μέσα στη συμφωνία λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων περιλαμβάνονταν και η λειτουργία του Δημόσιου ΣΑΠ που τώρα επιχειρεί να διώξει. Η ΕΛΕΠΑΠ γιγαντώνεται και διευρύνει το πεδίο δραστηριοτήτων της (π.χ. νέες δομές υποστηριζόμενης στέγης ενηλίκων) ακριβώς πάνω στην πολιτική εγκατάλειψης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων υποδομών.

Αντίθετα από ότι ισχυρίζεται το σύνολο των ΜΚΟ, δηλαδή ότι είναι «μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις», οι όροι λειτουργίας τους δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα παιδιά και οι γονείς πληρώνουν με πολλαπλούς τρόπους για τις θεραπείες (ασφαλιστικά ταμεία, από τη τσέπη τους). Οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΜΚΟ και στην ΕΛΕΠΑΠ εργάζονται με ατομικές συμβάσεις, έχουν υποχρεωθεί σε μειώσεις μισθών, υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας. Στην ΕΛΕΠΑΠ έχουν εξωθηθεί εργαζόμενοι σε παραίτηση (ουσιαστικά απόλυση), μη διστάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει κάποιους που αντιστάθηκαν, ακόμα και στα δικαστήρια.

Από την άλλη η ειδική αγωγή και η πρόνοια δεν μπορούν να εξαρτώνται από την «φιλανθρωπία» των επιχειρηματιών, όπως ουσιαστικά έχει καθιερώσει και η ΕΛΕΠΑΠ. Οι μεγάλες ντόπιες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ, οι Τράπεζες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που και στα Γιάννενα χρηματοδοτούν ΜΚΟ όπως η ΕΛΕΠΑΠ, δεν έχουν στο νου τους τα Αμέα αλλά τη νομοθεσία “περί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Κάθε ευρώ που «χαρίζουν» σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ, αντιστοιχεί σε πολλαπλάσια έκπτωση στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με τη φιλανθρωπία επιπλέον προσπαθούν να δημιουργήσουν φιλολαϊκό προσωπείο αφού είναι οι ίδιοι που σπρώχνουν τις λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Για την ενίσχυση των δικών τους κερδών οι κυβερνήσεις περικόπτουν τις δαπάνες σε υγεία- πρόνοια- ειδική αγωγή.

Καμία σχέση βέβαια δεν έχει η «φιλανθρωπία» των μεγαλοεπιχειρηματιών με την προσφορά οικογενειών και ατόμων στην ΕΛΕΠΑΠ και άλλες ΜΚΟ με στόχο την ανακούφιση παιδιών και Αμέα. Αυτή η προσφορά όμως όταν δεν συνοδεύεται από πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην υγεία- πρόνοια, ειδική αγωγή, αντικειμενικά αξιοποιείται ως άλλοθι. Δηλαδή επιτρέπει να υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρηματίες και οι ΜΚΟ, ότι οι λαϊκές οικογένειες συμφωνούν και στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καλεί Εκπαιδευτικούς, Εργαζόμενους στις δομές Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, τους γονείς και τα άτομα ΑμΕΑ, τους εργαζόμενους, τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ) και συνολικά τους συνδικαλιστικούς φορείς στο νομό Ιωαννίνων, να εναντιωθούν στην έξωση του ΣΑΠ από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ.

 

Να παλέψουν για:

 

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Πρόνοια, Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση. Να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, και κάθε δράσης ΜΚΟ στο χώρο.

  • Άμεση δημιουργία κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

  • Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων σε δομές ΕΑΕ και Πρόνοιας.

AttachmentSize
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΠΑΠ.doc69 KB